domowy majonez z gotowanym żółtkiem i musztardą

uwielbiasz pyszny majonez i dążysz do naturalnych produktów? Gotuj! Domowy majonez z musztardą i gotowanym żółtkiem to alternatywa dla majonezu na surowych żółtkach. Gotowane żółtka są bezpieczniejsze, prawda?!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 95 % 77 g
węglowodany 1 % 1 g
690 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umieść żółtka w głębokim pojemniku, dodaj sól i dobrze zmiel łyżką, aż będą gładkie.

2. Następnie ubij mikserem, stopniowo, po trochu, dodając 1 szklankę oleju.

3. Teraz dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.

4. Następnie ponownie ubij mikserem, stopniowo dodając pozostałe masło.

5. Przełóż czosnek przez czosnek i dodaj do powstałej masy. Możesz bez niego. Do smaku dodaj musztardę. Domowy majonez dobrze wymieszaj i ostudź.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy