domowy majonez z gotowanym żółtkiem i musztardą
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Umieść żółtka w głębokim pojemniku, dodaj sól i dobrze zmiel łyżką, aż będą gładkie.
2. Następnie ubij mikserem, stopniowo, po trochu, dodając 1 szklankę oleju.
3. Teraz dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
4. Następnie ponownie ubij mikserem, stopniowo dodając pozostałe masło.
5. Przełóż czosnek przez czosnek i dodaj do powstałej masy. Możesz bez niego. Do smaku dodaj musztardę. Domowy majonez dobrze wymieszaj i ostudź.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g