Barszcz zielony z pokrzywą szczawiową i jajkiem na bulionie mięsnym

Barszcz zielony to magazyn witamin i innych składników odżywczych. Moja rodzina bardzo lubi to danie, a wraz z pojawieniem się pierwszej zieleni zielony barszcz staje się częstym gościem na naszym stole.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 45 % 10 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij mięso wodą i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy mięso się zagotuje usuń tłuszcz

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz fasolę i dodaj do mięsa. Gotuj przez około godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie myjemy i myjemy warzywa pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kroimy losowo ziemniaki, a po godzinie, która gotowała naszą fasolę i mięso, dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej na patelnię i dodaj cebulę, smaż, aż będzie przezroczysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj marchewki i doprowadź do połowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj marchewkę z cebulą do barszczu i gotuj przez kolejne 10 minut. W tym momencie dodajesz ulubione przyprawy i zioła (opcjonalnie), które kochasz, a także solisz danie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozdrobnij jaja kurze

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj zieleninę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj jajka i zioła do barszczu i zagotuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jak tylko się zagotuje-wyłącz. Szczaw pod wpływem temperatury natychmiast zmienia kolor. Aby zachować estetykę potrawy i składników odżywczych, nie warto gotować zieleni. Tylko doprowadzić do wrzenia. Próbować. Do smaku dodajemy również sól i kwas cytrynowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dekorujemy połówką jajka i podajemy ze śmietaną :) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g

Podobne przepisy