skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Napełnij mięso wodą i zagotuj.
Krok 3:
Kiedy mięso się zagotuje usuń tłuszcz
Krok 4:
Opłucz fasolę i dodaj do mięsa. Gotuj przez około godzinę.
Krok 5:
W tym czasie myjemy i myjemy warzywa pod bieżącą wodą.
Krok 6:
Kroimy losowo ziemniaki, a po godzinie, która gotowała naszą fasolę i mięso, dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne 30 minut.
Krok 7:
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce
Krok 8:
Wlej olej na patelnię i dodaj cebulę, smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 9:
Dodaj marchewki i doprowadź do połowy.
Krok 10:
Dodaj marchewkę z cebulą do barszczu i gotuj przez kolejne 10 minut. W tym momencie dodajesz ulubione przyprawy i zioła (opcjonalnie), które kochasz, a także solisz danie.
Krok 11:
Rozdrobnij jaja kurze
Krok 12:
Posiekaj zieleninę
Krok 13:
Dodaj jajka i zioła do barszczu i zagotuj.
Krok 14:
Jak tylko się zagotuje-wyłącz. Szczaw pod wpływem temperatury natychmiast zmienia kolor. Aby zachować estetykę potrawy i składników odżywczych, nie warto gotować zieleni. Tylko doprowadzić do wrzenia. Próbować. Do smaku dodajemy również sól i kwas cytrynowy.
Krok 15:
Dekorujemy połówką jajka i podajemy ze śmietaną :) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g