zapiekanka z kaszy gryczanej w piekarniku z mięsem mielonym

ze zwykłych potraw, na obiad, dla całej rodziny! Zapiekanka z kaszy gryczanej z mięsem mielonym w piekarniku jest szybka i prosta, bez zbędnych kosztów i kłopotów. Okazuje się, że zarówno przystawka, jak i mięso są gotowane w tej samej formie — oszczędza to czas, a znacznie mniej naczyń się brudzi.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 36 % 9 g
142 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej z mięsem mielonym w piekarniku? Najpierw ugotuj kaszę gryczaną. Jak gotować kaszę gryczaną? Posortuj kaszę, spłucz w kilku wodach. Napełnij go zimną wodą w stosunku 1: 2. Umieść na średnim ogniu. Dodaj sól do smaku. Gotuj kaszę gryczaną po gotowaniu na małym ogniu przez 10-15 minut, aż płyn całkowicie się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozwól owsiance parzyć się pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę gryczaną do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj pieczeń z mięsem mielonym. Jak zrobić smażenie? Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Możesz wziąć paprykę nie tylko zieloną, ale także żółtą lub czerwoną, będzie pięknie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu, włóż mięso mielone i warzywa przygotowane do smażenia. Dodaj sól, wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając. Smażyć równolegle z kaszą gryczaną. Mięso mielone pasuje do każdego mięsa, mam kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej schłodzoną kaszę gryczaną do dużej miski i wlej do niej pieczeń z mięsa mielonego i warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż kaszę gryczaną z mięsem mielonym do naczynia do pieczenia. Mam prostokątną szklaną formę o wymiarach 24 na 14 centymetrów. Po prostu wyszło po brzegi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wypełnienie. Jak zrobić wypełnienie? Ubij jajka do miski, dodaj sól i dobrze ubij trzepaczką. Następnie wlej mleko, ponownie dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie i równomiernie polej kaszę gryczaną mieszanką jajeczno-mleczną. Następnie możesz dodatkowo przyciąć powierzchnię drewnianą szpatułką, aby wyszła jak najbardziej płaska.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż formę do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem gotowania posyp zapiekankę startym serem. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć. Pokrój zapiekankę na porcje i podawaj. Smacznego!

do tego dania możesz ugotować świeżą kaszę gryczaną lub użyć kaszy gryczanej, która stagnowała w lodówce. Zaskocz swoich domowników tym prostym i oryginalnym daniem. Podawaj zapiekankę gryczaną ze świeżymi warzywami.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy