skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej z mięsem mielonym w piekarniku? Najpierw ugotuj kaszę gryczaną. Jak gotować kaszę gryczaną? Posortuj kaszę, spłucz w kilku wodach. Napełnij go zimną wodą w stosunku 1: 2. Umieść na średnim ogniu. Dodaj sól do smaku. Gotuj kaszę gryczaną po gotowaniu na małym ogniu przez 10-15 minut, aż płyn całkowicie się zagotuje. Następnie wyłącz ogień i pozwól owsiance parzyć się pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę gryczaną do ostygnięcia.
Krok 2:
Przygotuj pieczeń z mięsem mielonym. Jak zrobić smażenie? Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umyj paprykę, usuń łodygę z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Możesz wziąć paprykę nie tylko zieloną, ale także żółtą lub czerwoną, będzie pięknie.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu, włóż mięso mielone i warzywa przygotowane do smażenia. Dodaj sól, wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając. Smażyć równolegle z kaszą gryczaną. Mięso mielone pasuje do każdego mięsa, mam kurczaka.
Krok 4:
Wlej schłodzoną kaszę gryczaną do dużej miski i wlej do niej pieczeń z mięsa mielonego i warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 5:
Włóż kaszę gryczaną z mięsem mielonym do naczynia do pieczenia. Mam prostokątną szklaną formę o wymiarach 24 na 14 centymetrów. Po prostu wyszło po brzegi.
Krok 6:
Przygotuj wypełnienie. Jak zrobić wypełnienie? Ubij jajka do miski, dodaj sól i dobrze ubij trzepaczką. Następnie wlej mleko, ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Delikatnie i równomiernie polej kaszę gryczaną mieszanką jajeczno-mleczną. Następnie możesz dodatkowo przyciąć powierzchnię drewnianą szpatułką, aby wyszła jak najbardziej płaska.
Krok 8:
Włóż formę do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. 5 minut przed końcem gotowania posyp zapiekankę startym serem. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć. Pokrój zapiekankę na porcje i podawaj. Smacznego!
do tego dania możesz ugotować świeżą kaszę gryczaną lub użyć kaszy gryczanej, która stagnowała w lodówce. Zaskocz swoich domowników tym prostym i oryginalnym daniem. Podawaj zapiekankę gryczaną ze świeżymi warzywami.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g