Zupa z kapusty kiszonej z mięsem

bogaty, niesamowicie aromatyczny i bardzo smaczny! Te kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem sprawi, że będziesz trochę majstrować w kuchni, ale wynik z nawiązką usprawiedliwi wszystkie twoje wysiłki. Ponieważ na pewno nie próbowałeś smaczniejszej zupy! Możesz gotować na dowolnym mięsie, drobiu, bulionie warzywnym lub grzybowym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem? Będziemy musieli ciężko pracować, ale wynik jest tego wart. Najpierw ugotuj bulion bazowy. Lepiej jest wziąć dla niego mięso z kością - aby bulion był bogatszy w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużym rondlu włóż mięso, obraną cebulę i jedną marchewkę. Wlej czystą wodę. Postaw rondel na dużym ogniu, zagotuj wodę i gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 1,5 godziny. Jeśli możesz dodać korzeń pietruszki lub selera, bulion okaże się jeszcze bardziej aromatyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Kapustę kiszoną można zastąpić kiszoną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz Pozostałe marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój drugą cebulę w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj koperek i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej połowę masła. Rozłóż kiszoną kapustę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i kminku. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na innej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę, marchewkę, pozostałą koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i smaż przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe mięso z bulionu, oddziel je od kości i pokrój na kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż pokrojone mięso i ziemniaki do bulionu i gotuj przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni rozgrzej pozostałe masło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj mąkę i smaż, mieszając, na złoty kolor. W razie potrzeby możesz pominąć kroki 13-14 i nie dodawać mąki do zupy. Jednak, jak pokazał końcowy wynik, z mąką kapuśniak okazuje się smaczniejszy i grubszy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj do garnka smażoną cebulę z marchewką, duszoną kapustę, smażoną mąkę, posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj wszystko. Mąka powinna całkowicie rozproszyć zupę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6-8 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na koniec dodaj posiekane warzywa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zdejmij gotową kapuśniak z ognia i pozostaw pod przykryciem na 20-30 minut. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy