skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem? Będziemy musieli ciężko pracować, ale wynik jest tego wart. Najpierw ugotuj bulion bazowy. Lepiej jest wziąć dla niego mięso z kością - aby bulion był bogatszy w smaku.
Krok 2:
W dużym rondlu włóż mięso, obraną cebulę i jedną marchewkę. Wlej czystą wodę. Postaw rondel na dużym ogniu, zagotuj wodę i gotuj na średnim ogniu, usuwając pianę, 1,5 godziny. Jeśli możesz dodać korzeń pietruszki lub selera, bulion okaże się jeszcze bardziej aromatyczny.
Krok 3:
Teraz przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Kapustę kiszoną można zastąpić kiszoną.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz Pozostałe marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Pokrój drugą cebulę w drobną kostkę.
Krok 7:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 8:
Umyj koperek i pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 9:
Na patelni na małym ogniu rozgrzej połowę masła. Rozłóż kiszoną kapustę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i kminku. Wymieszać.
Krok 10:
Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 11:
Na innej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę, marchewkę, pozostałą koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i smaż przez 5 minut.
Krok 12:
Wyjmij gotowe mięso z bulionu, oddziel je od kości i pokrój na kawałki.
Krok 13:
Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż pokrojone mięso i ziemniaki do bulionu i gotuj przez 10 minut.
Krok 14:
Na patelni rozgrzej pozostałe masło.
Krok 15:
Dodaj mąkę i smaż, mieszając, na złoty kolor. W razie potrzeby możesz pominąć kroki 13-14 i nie dodawać mąki do zupy. Jednak, jak pokazał końcowy wynik, z mąką kapuśniak okazuje się smaczniejszy i grubszy.
Krok 16:
Dodaj do garnka smażoną cebulę z marchewką, duszoną kapustę, smażoną mąkę, posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszaj wszystko. Mąka powinna całkowicie rozproszyć zupę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6-8 minut.
Krok 17:
Na koniec dodaj posiekane warzywa.
Krok 18:
Zdejmij gotową kapuśniak z ognia i pozostaw pod przykryciem na 20-30 minut. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g