skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozdrobnij świeże prasowane drożdże do miski na ciasto. Dodaj 1 łyżkę.cukier i ciepłe mleko (wszystkie).
Krok 2:
Dobrze wymieszaj drożdże z mlekiem, aż będą gładkie. Dodaj 4 łyżki mąki (przesiej z całości), wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny.
Krok 3:
Zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw. Zajęło ci to 2 minuty(cóż, 5, jeśli jesteś ponurym melancholijnym jak ja).
Krok 4:
Gdy ciasto się pojawi, odcedź wodę z rodzynek, Dodaj do niej skórkę i wanilię. Dobrze wymieszaj. Jeszcze 1 minuta, biorąc pod uwagę tarcie Skórki.
Krok 5:
Wymieszaj jajka i żółtka z cukrem i miękkim masłem.
Krok 6:
Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Krok 7:
Dodaj (przesiej) połowę mąki. Wymieszać.
Krok 8:
Dodaj rodzynki. Wymieszać. Do tego etapu wygodnie jest mieszać trzepaczką, szpatułką lub łyżką.
Krok 9:
Dodaj drugą połowę mąki(konieczne jest przesianie) i zagnieść ciasto. Ciasto ugniata się bardzo łatwo i nie przykleja się do rąk. Ugniatanie zajęło przydatne i ważne 5 minut.
Krok 10:
Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, przykryj (najlepiej folią lub dwoma ręcznikami-suchym i mokrym) i pozostaw na 2-3 godziny. Możesz iść do sklepu lub na spacer i do sąsiada (jak zwykle na minutę) i zorganizować spokojną godzinę z dziećmi. Tak, nigdy nie wiadomo...
Krok 11:
Zmiażdż puszyste ciasto.
Krok 12:
Podziel ciasto na 2 części (lub według liczby ramekinów). To ciasto jest przeznaczone na dwa średnie ciasta o średnicy 15 cm.
Krok 13:
Przykryj i pozostaw ciasta na pół godziny.
Krok 14:
Zrób lukier, mieszając i lekko ubijając cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny.
Krok 15:
Upiecz ciasta wielkanocne - ten rozmiar potrzebuje 35 minut w 180 stopniach. Aby równomiernie upiec ze wszystkich stron, włóż miskę wody do piekarnika. Schłodzić ciasta i posmarować je lukrem.
Krok 16:
Udekoruj.
Krok 17:
Niech lukier stwardnieje, trzymaj z dala od palców tych, którzy chcą go wypróbować.
Krok 18:
Taki jest przystojny mężczyzna w kroju.
Krok 19:
Miękisz - bajka. I gospodyni też-przygotowała to w 15 minut!
nawet mama z małymi dziećmi będzie mogła ugotować takie ciasto, poświęcając na to minimum czasu i poświęcając maksimum dzieciom. Chociaż nie można tego nazwać stratą czasu - w końcu jest to ciasto wielkanocne, jasny dzień Zmartwychwstania Pańskiego i rodzina przy świątecznym stole.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g