Szybkie drożdżowe ciasto wielkanocne

Szybkie ciasto! Udział - 15 minut. Dalej-ekscytujące oczekiwanie! Do tego ciasta będziesz musiał po prostu być w domu! A twoje bezpośrednie zaangażowanie to 15 minut od siły. Ciasto ugniata się bardzo szybko i prosto, nie przykleja się do rąk! A ciasto wielkanocne okazuje się tak przewiewne, pełne muffinek i smaków, jak nasze babcie, które przez długi czas ugniatały i zawracały sobie głowę tym, być może najsmaczniejszym ciastem roku.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 76 % 48 g
289 kcal
IG: 6 / 12 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozdrobnij świeże prasowane drożdże do miski na ciasto. Dodaj 1 łyżkę.cukier i ciepłe mleko (wszystkie).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wymieszaj drożdże z mlekiem, aż będą gładkie. Dodaj 4 łyżki mąki (przesiej z całości), wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw. Zajęło ci to 2 minuty(cóż, 5, jeśli jesteś ponurym melancholijnym jak ja).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto się pojawi, odcedź wodę z rodzynek, Dodaj do niej skórkę i wanilię. Dobrze wymieszaj. Jeszcze 1 minuta, biorąc pod uwagę tarcie Skórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka i żółtka z cukrem i miękkim masłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj (przesiej) połowę mąki. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj rodzynki. Wymieszać. Do tego etapu wygodnie jest mieszać trzepaczką, szpatułką lub łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj drugą połowę mąki(konieczne jest przesianie) i zagnieść ciasto. Ciasto ugniata się bardzo łatwo i nie przykleja się do rąk. Ugniatanie zajęło przydatne i ważne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ciasto do natłuszczonej miski, przykryj (najlepiej folią lub dwoma ręcznikami-suchym i mokrym) i pozostaw na 2-3 godziny. Możesz iść do sklepu lub na spacer i do sąsiada (jak zwykle na minutę) i zorganizować spokojną godzinę z dziećmi. Tak, nigdy nie wiadomo...

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiażdż puszyste ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na 2 części (lub według liczby ramekinów). To ciasto jest przeznaczone na dwa średnie ciasta o średnicy 15 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj i pozostaw ciasta na pół godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zrób lukier, mieszając i lekko ubijając cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Upiecz ciasta wielkanocne - ten rozmiar potrzebuje 35 minut w 180 stopniach. Aby równomiernie upiec ze wszystkich stron, włóż miskę wody do piekarnika. Schłodzić ciasta i posmarować je lukrem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Udekoruj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Niech lukier stwardnieje, trzymaj z dala od palców tych, którzy chcą go wypróbować.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Taki jest przystojny mężczyzna w kroju.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Miękisz - bajka. I gospodyni też-przygotowała to w 15 minut!

nawet mama z małymi dziećmi będzie mogła ugotować takie ciasto, poświęcając na to minimum czasu i poświęcając maksimum dzieciom. Chociaż nie można tego nazwać stratą czasu - w końcu jest to ciasto wielkanocne, jasny dzień Zmartwychwstania Pańskiego i rodzina przy świątecznym stole.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy