gruziński sos pomidorowy satsebeli na zimę

gruziński sos satsebeli do mięsa, drobiu, ryb, makaronu. Satsebeli z pomidorów z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodko-kwaśnych sosów. Sos, bez problemu, można przygotować na zimę. Satsebeli poprawi smak każdego gotowego dania, czy to pieczonego mięsa, czy grillowanych warzyw.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
29 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić satsebel z pomidora? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Wybierz dobrze dojrzałe pomidory o słodkawym smaku, ponieważ smak gotowego sosu zależy od odmiany użytych pomidorów. Z ziół weź świeżą kolendrę, pietruszkę i koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory pod bieżącą wodą. Wytnij łodygę. Pokrój owoce na duże kawałki. Im słodsze pomidory, tym smaczniejszy będzie efekt końcowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku. Pamiętaj, aby spłukać i osuszyć serwetką. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań. Papryka, najlepiej, użyj koloru czerwonego lub żółtego, chociaż owoce w kolorze zielonym również będą działać. Być może taki pieprz nie wpłynie na smak, ale kolor w końcowym wyniku może nie być tak soczysty i jasny. Opłucz paprykę, osusz ręcznikiem papierowym. Usuń nasiona i odetnij przegrody. Pokrój na 3-4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przepłukane strąki ostrej czerwonej papryki przekrój na pół i usuń nasiona. Wykonaj tę czynność w jednorazowych rękawiczkach, aby zapobiec poparzeniu. Dodaj ostrą czerwoną paprykę do smaku. Dobrze opłucz warzywa i osusz ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Możesz użyć specjalnej suszarki do zieleni. Jeśli niektóre warzywa ci się nie podobają, nie używaj ich. Na przykład wiele osób nie lubi smaku kolendry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane składniki, z wyjątkiem ząbków czosnku, przenieś do miski robota kuchennego. Jeśli nie ma takiej techniki, użyj prostej maszynki do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozdrobnij masę warzywną do konsystencji małych i średnich kawałków. Nie trzeba przewijać zawartości miski do konsystencji puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś zawartość miski do odpowiedniego garnka do gotowania. Jeśli masz kocioł lub naczynia z grubym dnem, użyj go, aby podczas gotowania masa się nie przypaliła. W moim przypadku wziąłem emaliowaną patelnię o pojemności 2 litrów. Wyślij na umiarkowany ogień i mieszając zagotuj. Gotuj przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 20 minutach gotowania dodaj kolendrę. W mojej kuchni nie było mielonej kolendry, użyłam ziaren zmielonych w moździerzu. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od soczystości pomidorów i każdy będzie inny. Im są bardziej soczyste, tym więcej soku będzie w sosie, co zajmie więcej czasu, aby uzyskać grubszy sos i odwrotnie. Pod koniec gotowania sos staje się bardziej lepki i mniej płynny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy sos jest wystarczająco ugotowany i zgęstnieje, nadszedł czas, aby dodać sól i cukier. Zacznij dodawać przyprawy, zaczynając od jednej łyżeczki i doprowadź do pożądanego smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj wcześniej obrany czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj do sosu. Wymieszać. Podgrzewaj przez około pięć minut, aby czosnek nie stracił smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj pojemnik z wyprzedzeniem. Dokładnie spłucz pokrywki i słoiki i wysterylizuj. W czystym, suchym pojemniku zapakuj gorący przedmiot i szczelnie zamknij pokrywkami. Odwróć, aby sprawdzić integralność zamknięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Satsebeli na zimę z pomidora jest gotowy. Smacznego!

obrabiany przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.

wyślij otwarty słoik do przechowywania w lodówce.

Satsebele można dodawać do pierwszych potraw na etapie ich przygotowania, na ich podstawie przygotowywać sosy sałatkowe i marynaty do mięsa, ryb.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy