skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić satsebel z pomidora? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Wybierz dobrze dojrzałe pomidory o słodkawym smaku, ponieważ smak gotowego sosu zależy od odmiany użytych pomidorów. Z ziół weź świeżą kolendrę, pietruszkę i koperek.
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory pod bieżącą wodą. Wytnij łodygę. Pokrój owoce na duże kawałki. Im słodsze pomidory, tym smaczniejszy będzie efekt końcowy.
Krok 3:
Obierz ząbki czosnku. Pamiętaj, aby spłukać i osuszyć serwetką. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań. Papryka, najlepiej, użyj koloru czerwonego lub żółtego, chociaż owoce w kolorze zielonym również będą działać. Być może taki pieprz nie wpłynie na smak, ale kolor w końcowym wyniku może nie być tak soczysty i jasny. Opłucz paprykę, osusz ręcznikiem papierowym. Usuń nasiona i odetnij przegrody. Pokrój na 3-4 części.
Krok 4:
Przepłukane strąki ostrej czerwonej papryki przekrój na pół i usuń nasiona. Wykonaj tę czynność w jednorazowych rękawiczkach, aby zapobiec poparzeniu. Dodaj ostrą czerwoną paprykę do smaku. Dobrze opłucz warzywa i osusz ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Możesz użyć specjalnej suszarki do zieleni. Jeśli niektóre warzywa ci się nie podobają, nie używaj ich. Na przykład wiele osób nie lubi smaku kolendry.
Krok 5:
Przygotowane składniki, z wyjątkiem ząbków czosnku, przenieś do miski robota kuchennego. Jeśli nie ma takiej techniki, użyj prostej maszynki do mięsa.
Krok 6:
Rozdrobnij masę warzywną do konsystencji małych i średnich kawałków. Nie trzeba przewijać zawartości miski do konsystencji puree.
Krok 7:
Przenieś zawartość miski do odpowiedniego garnka do gotowania. Jeśli masz kocioł lub naczynia z grubym dnem, użyj go, aby podczas gotowania masa się nie przypaliła. W moim przypadku wziąłem emaliowaną patelnię o pojemności 2 litrów. Wyślij na umiarkowany ogień i mieszając zagotuj. Gotuj przez 20 minut.
Krok 8:
Po 20 minutach gotowania dodaj kolendrę. W mojej kuchni nie było mielonej kolendry, użyłam ziaren zmielonych w moździerzu. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 30-40 minut na średnim ogniu. Czas gotowania zależy od soczystości pomidorów i każdy będzie inny. Im są bardziej soczyste, tym więcej soku będzie w sosie, co zajmie więcej czasu, aby uzyskać grubszy sos i odwrotnie. Pod koniec gotowania sos staje się bardziej lepki i mniej płynny.
Krok 9:
Gdy sos jest wystarczająco ugotowany i zgęstnieje, nadszedł czas, aby dodać sól i cukier. Zacznij dodawać przyprawy, zaczynając od jednej łyżeczki i doprowadź do pożądanego smaku.
Krok 10:
Posiekaj wcześniej obrany czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj do sosu. Wymieszać. Podgrzewaj przez około pięć minut, aby czosnek nie stracił smaku.
Krok 11:
Przygotuj pojemnik z wyprzedzeniem. Dokładnie spłucz pokrywki i słoiki i wysterylizuj. W czystym, suchym pojemniku zapakuj gorący przedmiot i szczelnie zamknij pokrywkami. Odwróć, aby sprawdzić integralność zamknięcia.
Krok 12:
Satsebeli na zimę z pomidora jest gotowy. Smacznego!
obrabiany przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.
wyślij otwarty słoik do przechowywania w lodówce.
Satsebele można dodawać do pierwszych potraw na etapie ich przygotowania, na ich podstawie przygotowywać sosy sałatkowe i marynaty do mięsa, ryb.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g