dżem z kaliny
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
jagody należy lekko zamrozić, aby zmniejszyć utratę soku podczas zrywania gałęzi, posortować i spłukać.
zmiażdż jagody za pomocą popychacza lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Przenieś do emaliowanej miski, dodaj cukier, wodę i gotuj, mieszając, aż będzie miękka (po ugotowaniu).
Przenieś gotowy dżem z kaliny do suchych rozgrzanych słoików, zwiń pokrywki i umieść do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.
wszystko! Mam nadzieję, że mój prosty przepis przyda się w twoich kulinarnych kreacjach!
zmiażdż jagody za pomocą popychacza lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Przenieś do emaliowanej miski, dodaj cukier, wodę i gotuj, mieszając, aż będzie miękka (po ugotowaniu).
Przenieś gotowy dżem z kaliny do suchych rozgrzanych słoików, zwiń pokrywki i umieść do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.
wszystko! Mam nadzieję, że mój prosty przepis przyda się w twoich kulinarnych kreacjach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g