dżem z kaliny

dżem pełen witamin zachwyci całą rodzinę na przyjęciu herbacianym. Łatwość przygotowania, długość przechowywania. Jagody kaliny należy zbierać po pierwszych mrozach, wtedy zniknie gorzki smak i możesz ugotować pyszny, pachnący dżem! A dżem z kaliny jest bardzo przydatny,ponieważ jagody mają właściwości lecznicze, wiele witamin)
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
177 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
jagody należy lekko zamrozić, aby zmniejszyć utratę soku podczas zrywania gałęzi, posortować i spłukać.
zmiażdż jagody za pomocą popychacza lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Przenieś do emaliowanej miski, dodaj cukier, wodę i gotuj, mieszając, aż będzie miękka (po ugotowaniu).
Przenieś gotowy dżem z kaliny do suchych rozgrzanych słoików, zwiń pokrywki i umieść do góry nogami, aż całkowicie ostygnie.
wszystko! Mam nadzieję, że mój prosty przepis przyda się w twoich kulinarnych kreacjach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy