skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pikantny Chutney na zimę, weź dowolne jabłka (możesz użyć niespełniających norm), dojrzałe pomidory, cebulę, cukier granulowany, sól, trochę octu, kilka łyżek czystej wody zestaw przypraw i świeży imbir.
Krok 2:
Jabłka należy umyć, usunąć rdzeń i odciąć skórę. Przygotowane w ten sposób plasterki jabłek umieścić na patelni, dodać 1-2 łyżki.l Woda (w zależności od soczystości jabłek). postaw garnek na ogniu, Załóż pokrywkę i zacznij podgrzewać. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i gotuj jabłka, aż całkowicie zmiękną.
Krok 3:
Opłucz pomidory, usuń z nich skórkę w dowolny dogodny sposób, pokrój miąższ pomidora na małe plasterki.
Krok 4:
Do rondla z dobrze ugotowanymi, co nazywa się & quot; do śmieci & quot;, jabłkami dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Połóż plastry miąższu pomidora. Wymieszaj, zagotuj przez 5-10 minut.
Krok 5:
Dodaj sól, cukier granulowany i przyprawy. Z przypraw polecam wziąć trochę mielonego cynamonu, trochę czarnego mielonego pieprzu, kurkumę, jeśli nie ma świeżego imbiru, użyj suchego mielonego, ale w skrajnych przypadkach świeży imbir jest nadal znacznie i znacznie lepszy.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko jeszcze raz, gotuj przez kolejne 15 minut. Cebula i pomidory w Chutney powinny stać się bardziej miękkie, wyraźnie ugotowane. Dodaj obrany i drobno posiekany lub starty imbir, ocet. Wymieszaj, posmakuj. W razie potrzeby dostosuj go, dodając więcej soli, cukru pudru lub octu. Na koniec doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Ułóż gotowy Chutney w sterylnych słoikach. Aby zagwarantować słoiki z chutneyem na zimę, należy wysterylizować (10 minut na półlitrowy słoik), zamknąć i tradycyjnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia, odwracając górę do dołu i zawijając w coś ciepłego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g