dżem jabłkowy w plasterkach szybko

przepis na piękny bursztynowy dżem z plasterków jabłka. Dżem jabłkowy w plasterkach-gotuje się szybko, trochę czasu spędza. Główny czas zajmie przetwarzanie jabłek-obieranie i krojenie w plasterki. Dżem w plasterkach może być podawany jako deser na herbatę lub używany jako nadzienie do ciast, Dekoracja ciast.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 45 g
183 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie według sugerowanej małej listy. Weź słodko-kwaśne jabłka, lepiej zielone, soczyste, ale gęste, aby podczas gotowania plasterki jabłka zachowały swój kształt i nie zamieniły się w bezkształtną masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jabłka, pozwól wodzie spłynąć. Skóra, jeśli nie jest uszkodzona, nie jest konieczna do przycinania. Pokrój jabłka w kliny, usuwając rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do rondla lub miski, dodaj wodę i gotuj syrop cukrowy z ciągłym mieszaniem, doprowadzając go do wrzenia i całkowicie rozpuszczając kryształy cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij jabłka pokrojone w plasterki do syropu. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kliny pokryły się syropem i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką przez 5 minut-aby jabłka gotowały się w tym samym czasie, nie będzie półsuchych plasterków, jak to często bywa w dżemie jabłkowym. Zdejmij pokrywkę, potrząśnij jabłkami i odłącz kuchenkę. Ostudzić dżem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powtórz gotowanie jeszcze kilka razy, ze stojakiem do ostygnięcia-do momentu, gdy dżem będzie gotowy. W rezultacie dżem jest bezpośrednio gotowany tylko przez 20 minut. Reszta czasu to ekspozycja i chłodzenie.

dżem jabłkowy w plasterkach to piękna i pyszna uczta. Lepiej gotować w małych partiach. W dużej objętości plasterki jabłka zmiękną, zanim będą miały czas na nasiąkanie syropem. Jabłka są po prostu ugotowane i uzyskają owsiankę, choć smaczną konsystencję.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy