skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie według sugerowanej małej listy. Weź słodko-kwaśne jabłka, lepiej zielone, soczyste, ale gęste, aby podczas gotowania plasterki jabłka zachowały swój kształt i nie zamieniły się w bezkształtną masę.
Krok 2:
Dobrze umyj jabłka, pozwól wodzie spłynąć. Skóra, jeśli nie jest uszkodzona, nie jest konieczna do przycinania. Pokrój jabłka w kliny, usuwając rdzeń.
Krok 3:
Wlej cukier do rondla lub miski, dodaj wodę i gotuj syrop cukrowy z ciągłym mieszaniem, doprowadzając go do wrzenia i całkowicie rozpuszczając kryształy cukru.
Krok 4:
Wyślij jabłka pokrojone w plasterki do syropu. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kliny pokryły się syropem i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką przez 5 minut-aby jabłka gotowały się w tym samym czasie, nie będzie półsuchych plasterków, jak to często bywa w dżemie jabłkowym. Zdejmij pokrywkę, potrząśnij jabłkami i odłącz kuchenkę. Ostudzić dżem.
Krok 5:
Powtórz gotowanie jeszcze kilka razy, ze stojakiem do ostygnięcia-do momentu, gdy dżem będzie gotowy. W rezultacie dżem jest bezpośrednio gotowany tylko przez 20 minut. Reszta czasu to ekspozycja i chłodzenie.
dżem jabłkowy w plasterkach to piękna i pyszna uczta. Lepiej gotować w małych partiach. W dużej objętości plasterki jabłka zmiękną, zanim będą miały czas na nasiąkanie syropem. Jabłka są po prostu ugotowane i uzyskają owsiankę, choć smaczną konsystencję.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g