skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć jagnięcinę na kości. Mam 300 g miąższu i 300 g szyi na kości.
Krok 2:
Włóż mięso, całą cebulę do rondla, wlej 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, usuwając pianę, około 30 minut.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Paprykę obrać z nasion, a także pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Odcedź bulion i wróć do ognia.
Krok 5:
Wyjmij gotowe mięso z bulionu, pokrój duże kawałki.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki do gotującego się bulionu.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim jagnięcinę przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Dodaj paprykę, suszone śliwki i koncentrat pomidorowy na patelnię. Sól, pieprz, dodaj suszone zioła. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
Krok 9:
Przenieś mięso z warzywami do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Gotową zupę pozostawić pod przykryciem na około 10 minut i wlać do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g