zupa Jagnięca bozbash bez ciecierzycy

powszechne pierwsze danie Kaukazu z jagnięciną. Mój mąż jest wielkim koneserem potraw z jagnięciny, więc staram się częściej przyrządzać z nią różne potrawy. Tym razem wybór padł na zupę bozbash. Wydawało mi się interesujące połączenie jagnięciny i suszonych śliwek w obecności aromatycznych przypraw. Zupa okazała się bardzo wyrazista: lekko słodka dzięki papryce i suszonym śliwkom o jasnym smaku jagnięcym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć jagnięcinę na kości. Mam 300 g miąższu i 300 g szyi na kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso, całą cebulę do rondla, wlej 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, usuwając pianę, około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Paprykę obrać z nasion, a także pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź bulion i wróć do ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe mięso z bulionu, pokrój duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki do gotującego się bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim jagnięcinę przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, suszone śliwki i koncentrat pomidorowy na patelnię. Sól, pieprz, dodaj suszone zioła. Smaż wszystko razem przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś mięso z warzywami do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. Gotową zupę pozostawić pod przykryciem na około 10 minut i wlać do talerzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy