skład / składniki
metoda gotowania
bardzo aromatyczna, smaczna, budżetowa Rolada z golonki wieprzowej w skórce cebuli! Świetna przekąska mięsna na zimno!
1 golonki wieprzowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Zdejmij golonkę nożem i dobrze spłucz.
2 opłucz skórki cebuli pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą (1,5-2 l), podpal, gotuj po gotowaniu przez 5-10 minut.
3 ostrożnie pokrój golonkę wzdłuż kości, przycinając mięso. Wycinamy samą kość i kładziemy mięso na skórze na powierzchni do krojenia. Na mięsie wykonujemy kilka cięć, przecinając ścięgna i wyrównując powierzchnię. Staramy się, aby warstwa była jak najbardziej równa. Mięso solimy, wyciskamy 3-4 ząbki czosnku. Wcieramy sól i czosnek w mięso.
4 delikatnie przekręć golonkę w ciasną rolkę, mocno zawiąż ją nitką lub sznurkiem do gotowania. Przenieś przygotowaną rolkę do wrzącego wywaru ze skórką cebuli, woda powinna przykryć rolkę. Dodaj sól, czarny i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny.
5 Usuń nici z ugotowanej rolki i posmaruj przygotowaną powłoką(posiekaj pozostały czosnek przez prasę czosnkową, dodaj chmiel-suneli, wymieszaj). Bardzo mocno zawijamy w papier do pieczenia i trzymamy w lodówce przez 10-12 godzin.
6 na zimno taka bułka jest doskonale krojona na cienkie kawałki, które można podawać jako część wędlin lub na kanapki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g