Rolada z golonki wieprzowej w skórce cebuli

bardzo aromatyczna, budżetowa rolka golonki w skórce cebuli! Bardzo aromatyczna, smaczna, budżetowa Rolada z golonki wieprzowej w skórce cebuli! Świetna przekąska mięsna na zimno!
Ludmiła StalanowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 17 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 5 % 2 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h

bardzo aromatyczna, smaczna, budżetowa Rolada z golonki wieprzowej w skórce cebuli! Świetna przekąska mięsna na zimno!

1 golonki wieprzowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Zdejmij golonkę nożem i dobrze spłucz.

2 opłucz skórki cebuli pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą (1,5-2 l), podpal, gotuj po gotowaniu przez 5-10 minut.

3 ostrożnie pokrój golonkę wzdłuż kości, przycinając mięso. Wycinamy samą kość i kładziemy mięso na skórze na powierzchni do krojenia. Na mięsie wykonujemy kilka cięć, przecinając ścięgna i wyrównując powierzchnię. Staramy się, aby warstwa była jak najbardziej równa. Mięso solimy, wyciskamy 3-4 ząbki czosnku. Wcieramy sól i czosnek w mięso.

4 delikatnie przekręć golonkę w ciasną rolkę, mocno zawiąż ją nitką lub sznurkiem do gotowania. Przenieś przygotowaną rolkę do wrzącego wywaru ze skórką cebuli, woda powinna przykryć rolkę. Dodaj sól, czarny i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny.

5 Usuń nici z ugotowanej rolki i posmaruj przygotowaną powłoką(posiekaj pozostały czosnek przez prasę czosnkową, dodaj chmiel-suneli, wymieszaj). Bardzo mocno zawijamy w papier do pieczenia i trzymamy w lodówce przez 10-12 godzin.

6 na zimno taka bułka jest doskonale krojona na cienkie kawałki, które można podawać jako część wędlin lub na kanapki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy