włoska zupa pomidorowa z białej fasoli z selerem

pachnąca zupa wywoła morze komplementów od gospodarstw domowych!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 53 % 20 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

polecam spróbować bardzo smacznej zupy, której kulinarny przepis pochodzi z Tuskanii. To tradycyjne wiejskie Jedzenie tej prowincji.
jeszcze wieczorem posortujemy i oczyścimy fasolę. Namocz go w wodzie i pozostaw na noc.
następnego dnia wlej wodę, napełnij patelnię świeżą i umieść na kuchence. Gdy fasola się zagotuje, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Ponownie wlej wodę i ponownie napełnij patelnię świeżą wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy i gotuj, aż fasola zmięknie. Zajmie to 1,5 – 2 godziny. Następnie wlej wodę i pozwól fasoli ostygnąć.
włóż około trzech czwartych gotowanej fasoli do blendera i uformuj w gładkie puree. W razie potrzeby dodaj wodę.
na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę i seler. Smaż warzywa przez około 5 minut.
następnie dodaj pokrojone pomidory, czosnek i tymianek do tej patelni. Dusimy warzywa przez kolejne 7-8 minut.
podpalamy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodaj do niego puree z fasoli, pozostałą całą fasolę i duszone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
po tym czasie puree z białej fasoli jest gotowe. Możesz wlać do talerzy. Do każdego talerza możesz dodać trochę oliwy z oliwek i podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy