skład / składniki
metoda gotowania
polecam spróbować bardzo smacznej zupy, której kulinarny przepis pochodzi z Tuskanii. To tradycyjne wiejskie Jedzenie tej prowincji.
jeszcze wieczorem posortujemy i oczyścimy fasolę. Namocz go w wodzie i pozostaw na noc.
następnego dnia wlej wodę, napełnij patelnię świeżą i umieść na kuchence. Gdy fasola się zagotuje, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Ponownie wlej wodę i ponownie napełnij patelnię świeżą wodą i zagotuj. Dodaj liść laurowy i gotuj, aż fasola zmięknie. Zajmie to 1,5 – 2 godziny. Następnie wlej wodę i pozwól fasoli ostygnąć.
włóż około trzech czwartych gotowanej fasoli do blendera i uformuj w gładkie puree. W razie potrzeby dodaj wodę.
na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek i usmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę i seler. Smaż warzywa przez około 5 minut.
następnie dodaj pokrojone pomidory, czosnek i tymianek do tej patelni. Dusimy warzywa przez kolejne 7-8 minut.
podpalamy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodaj do niego puree z fasoli, pozostałą całą fasolę i duszone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
po tym czasie puree z białej fasoli jest gotowe. Możesz wlać do talerzy. Do każdego talerza możesz dodać trochę oliwy z oliwek i podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g