skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych w składnikach.
Krok 2:
W przypadku tej zupy lepiej jest wziąć mięso na kości, aby bulion był bardziej bogaty. Przede wszystkim odetnij tłuszcz z jagnięciny, ponieważ może nadać gotowemu daniu specyficzny zapach. Możesz wziąć jeden kawałek mięsa lub podzielić go na 2-3 części, aby skrócić czas gotowania. Jak gotować jagnięcinę: kładziemy jagnięcinę na patelni z zimną wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy. Usuń pianę i gotuj do połowy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3:
Gotowanie smażenia. Aby to zrobić, podgrzej margarynę lub olej roślinny na patelni, rozłóż cebulę i koncentrat pomidorowy pokrojony w półpierścienie.
Krok 4:
Smażyć mieszając przez 5 minut.
Krok 5:
Dodaj chmiel-suneli, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Smażenie jest gotowe.
Krok 6:
Gotowaną jagnięcinę wyjmujemy z bulionu i kroimy na porcje. Pokrój mięso z powrotem na patelnię. Ryż myjemy do przezroczystości w kilku w wodzie i wlewamy do bulionu. Gotuj przez 8-10 minut mieszając. Dodaj smażenie, tkemali, obrany zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną ostrą paprykę, wszystko wymieszaj. Próbujemy potrawy z solą, jeśli w ogóle, solimy do smaku. Gotuj do całkowitego ugotowania na umiarkowanym ogniu z rzadkim mieszaniem.
Krok 7:
Dodaj świeże posiekane warzywa do gotowej zupy podczas serwowania.
ten kulinarny przepis na zupę kharcho jest jednym z najpopularniejszych wśród doświadczonych turystów i poznałem go podczas namiotowej wędrówki po skalistym wybrzeżu. Tam świeża Jagnięcina była sprzedawana na rynku w każdej z okolicznych wiosek, więc nie było problemu z przygotowaniem gruzińskiej kuchni. Nie trzeba dodawać, że ta wspaniała zupa jest doskonale gotowana na zwykłym kuchennym piecu, zwiększa dokładność doboru składników, ale niestety zapachu morskiego powietrza nie można zastąpić niczym. Gotuj i smakuj z przyjemnością i dobrym nastrojem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g