kharcho z mięsa baraniego z margaryną

mięso jagnięce jest zdrowe i smaczne! Zupa okaże się piątką! Ostre pierwsze danie dla miłośników kuchni gruzińskiej. Można go gotować na ognisku, zastępując garnek garnkiem kempingowym. Smażenie można również wykonać w garnku przed rozpoczęciem gotowania bulionu. Na świeżym powietrzu to danie będzie Ci się wydawać wielokrotnie smaczniejsze!
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 37 % 14 g
210 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu będziemy potrzebować produktów wymienionych w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku tej zupy lepiej jest wziąć mięso na kości, aby bulion był bardziej bogaty. Przede wszystkim odetnij tłuszcz z jagnięciny, ponieważ może nadać gotowemu daniu specyficzny zapach. Możesz wziąć jeden kawałek mięsa lub podzielić go na 2-3 części, aby skrócić czas gotowania. Jak gotować jagnięcinę: kładziemy jagnięcinę na patelni z zimną wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy. Usuń pianę i gotuj do połowy, aż mięso będzie miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie smażenia. Aby to zrobić, podgrzej margarynę lub olej roślinny na patelni, rozłóż cebulę i koncentrat pomidorowy pokrojony w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć mieszając przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj chmiel-suneli, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Smażenie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowaną jagnięcinę wyjmujemy z bulionu i kroimy na porcje. Pokrój mięso z powrotem na patelnię. Ryż myjemy do przezroczystości w kilku w wodzie i wlewamy do bulionu. Gotuj przez 8-10 minut mieszając. Dodaj smażenie, tkemali, obrany zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną ostrą paprykę, wszystko wymieszaj. Próbujemy potrawy z solą, jeśli w ogóle, solimy do smaku. Gotuj do całkowitego ugotowania na umiarkowanym ogniu z rzadkim mieszaniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj świeże posiekane warzywa do gotowej zupy podczas serwowania.

ten kulinarny przepis na zupę kharcho jest jednym z najpopularniejszych wśród doświadczonych turystów i poznałem go podczas namiotowej wędrówki po skalistym wybrzeżu. Tam świeża Jagnięcina była sprzedawana na rynku w każdej z okolicznych wiosek, więc nie było problemu z przygotowaniem gruzińskiej kuchni. Nie trzeba dodawać, że ta wspaniała zupa jest doskonale gotowana na zwykłym kuchennym piecu, zwiększa dokładność doboru składników, ale niestety zapachu morskiego powietrza nie można zastąpić niczym. Gotuj i smakuj z przyjemnością i dobrym nastrojem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy