skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć dowolne jagody, ale zgodnie z tym przepisem lepiej wlać jagody, które szybko wypuszczają sok (maliny, truskawki itp.). Jeśli przygotowujesz Likier z gęstszych jagód (na przykład śliwek), czas jego przygotowania należy wydłużyć z 2 tygodni do 1 miesiąca.
Krok 2:
Umyj jeżyny, posortuj i usuń ogony. Zagotuj wodę i ostudź, aż będzie ciepła. Wlej cukier do 2-litrowej butelki, zalej ciepłą wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Wlać 2 szklanki jeżyn i wlać wódkę, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć nylonową pokrywką i umieścić w spiżarni lub innym ciemnym, ale nie zimnym miejscu na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach płyn wyraźnie ciemnieje.
Krok 4:
Weź inne naczynie i odcedź do niego Likier przez gazę lub szeroki bandaż. Wlać do karafki lub innego pojemnika, w którym podamy Likier i będziemy cieszyć się bogatym jagodowym smakiem.
Krok 5:
Likier jagodowy 2×2 jest gotowy! Smacznego i dobrej zabawy!
nie tak dawno temu posadziliśmy mały krzew jeżyny w kraju, w ciągu 3 lat bardzo urósł, dał pędy, a teraz daje bogate zbiory. Zwykle używam jeżyn do pieczenia ciast, a także do przygotowywania różnych deserów. W sierpniu wszyscy mieli już dość deserów i słodkich wypieków, a ja postanowiłam zrobić z nich Likier. Wcześniej w czasopiśmie przeczytałem przepis na nalewkę 4×4, ale po raz pierwszy postanowiłem zmniejszyć liczbę składników o połowę, ale na próżno nalewka okazała się bardzo smaczna, bogata i pachnąca. Jeżyny mają słodki, lekko pikantny smak. Jeżyny, podobnie jak jagody i żurawina, są bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed rakiem. Pomaga wzmocnić układ nerwowy, oprzeć się stresom. Jeżyny i diabetycy są pokazani, jest w nich niewiele węglowodanów i składają się głównie z fruktozy. Jeżyny są nasycone substancjami mineralnymi, zawierają miedź, mangan, magnez, potas, wapń. Regularne spożywanie jeżyn zwiększa odporność. Mam nadzieję, że ten pyszny i naturalny napój bardzo ci się spodoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g