Likier jagodowy z jeżyn na wódce

Naturalny nalewak alkoholowy w domu. W okresie dojrzewania malin, jeżyn i innych pysznych jagód przygotujemy pyszny likier o niskiej zawartości alkoholu 2×2. Nalewka jest smaczna, bogata i pachnąca. Można go przygotować z dowolnych jagód, zrobię go z jeżyn.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
168 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć dowolne jagody, ale zgodnie z tym przepisem lepiej wlać jagody, które szybko wypuszczają sok (maliny, truskawki itp.). Jeśli przygotowujesz Likier z gęstszych jagód (na przykład śliwek), czas jego przygotowania należy wydłużyć z 2 tygodni do 1 miesiąca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jeżyny, posortuj i usuń ogony. Zagotuj wodę i ostudź, aż będzie ciepła. Wlej cukier do 2-litrowej butelki, zalej ciepłą wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać 2 szklanki jeżyn i wlać wódkę, dobrze wymieszać, szczelnie zamknąć nylonową pokrywką i umieścić w spiżarni lub innym ciemnym, ale nie zimnym miejscu na 2 tygodnie. Po 2 tygodniach płyn wyraźnie ciemnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź inne naczynie i odcedź do niego Likier przez gazę lub szeroki bandaż. Wlać do karafki lub innego pojemnika, w którym podamy Likier i będziemy cieszyć się bogatym jagodowym smakiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Likier jagodowy 2×2 jest gotowy! Smacznego i dobrej zabawy!

nie tak dawno temu posadziliśmy mały krzew jeżyny w kraju, w ciągu 3 lat bardzo urósł, dał pędy, a teraz daje bogate zbiory. Zwykle używam jeżyn do pieczenia ciast, a także do przygotowywania różnych deserów. W sierpniu wszyscy mieli już dość deserów i słodkich wypieków, a ja postanowiłam zrobić z nich Likier. Wcześniej w czasopiśmie przeczytałem przepis na nalewkę 4×4, ale po raz pierwszy postanowiłem zmniejszyć liczbę składników o połowę, ale na próżno nalewka okazała się bardzo smaczna, bogata i pachnąca. Jeżyny mają słodki, lekko pikantny smak. Jeżyny, podobnie jak jagody i żurawina, są bogate w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed rakiem. Pomaga wzmocnić układ nerwowy, oprzeć się stresom. Jeżyny i diabetycy są pokazani, jest w nich niewiele węglowodanów i składają się głównie z fruktozy. Jeżyny są nasycone substancjami mineralnymi, zawierają miedź, mangan, magnez, potas, wapń. Regularne spożywanie jeżyn zwiększa odporność. Mam nadzieję, że ten pyszny i naturalny napój bardzo ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy