kwas chlebowy z glistnika

Chłodny kwas chlebowy jest orzeźwiający w upalny dzień i ma właściwości lecznicze. Napój, który ma ogromną liczbę działań leczniczych, w tym przywrócenie mikroflory jelitowej, można przygotować w kuchni. To kwas chlebowy z glistnika, sposób jego przygotowania nie jest dokładnie podobny do gotowania kwasu chlebowego, ale mają coś wspólnego. Dobrze ugotowany kwas chlebowy ma zapach świeżych jabłek. Smak jest trochę gorzki, ale z umiarem. Istnieją również przeciwwskazania do przyjmowania tego napoju, a jeśli występują problemy zdrowotne, należy skonsultować się z lekarzem.
EVGENIUSZAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
54 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 15 min

świeżą lub suchą trawę glistnika należy owinąć gazą i za pomocą ładunku umieścić na dnie pojemnika. Wlać sfermentowaną serwatkę, dodać cukier i śmietanę. Wymieszaj, zawiąż szyję gazą w 4 warstwach i ukryj na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po dniu należy wymieszać zawartość i usunąć
z powierzchni formy.W przypadku osadu wlej do innego pojemnika. Pod koniec drugiego tygodnia kwas chlebowy zacznie się trochę pienić. Odcedź kwas chlebowy i przechowuj w lodówce.
weź 1/3 szklanki pod koniec posiłku 3 razy dziennie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Glistnik - 12   kcal/100g

Podobne przepisy