kwas chlebowy z glistnika
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
świeżą lub suchą trawę glistnika należy owinąć gazą i za pomocą ładunku umieścić na dnie pojemnika. Wlać sfermentowaną serwatkę, dodać cukier i śmietanę. Wymieszaj, zawiąż szyję gazą w 4 warstwach i ukryj na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po dniu należy wymieszać zawartość i usunąć
z powierzchni formy.W przypadku osadu wlej do innego pojemnika. Pod koniec drugiego tygodnia kwas chlebowy zacznie się trochę pienić. Odcedź kwas chlebowy i przechowuj w lodówce.
weź 1/3 szklanki pod koniec posiłku 3 razy dziennie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Glistnik - 12 kcal/100g