skład / składniki
metoda gotowania
przeglądając Stary zbiór przepisów, natknąłem się na mięsiste kwiaty z mielonej wieprzowiny i wołowiny, a przepis kulinarny zapadł mi w pamięć na długie lata i teraz postanowiłem go w końcu zapisać. Zaczynam od zrobienia ciasta na pierogi z mąki, jajka, wody i soli. Następnie kroję cebulę w cienkie krążki, które następnie smażymy w mieszaninie masła i margaryny. Następnie kroję gęste pomidory w kostkę, dodaję do rumianej cebuli, soli i mieszam. A potem rozwałkowuję ciasto cienką warstwą. Gotuję mieloną wieprzowinę i wołowinę w maszynce do mięsa. Na koniec rozprowadzam warstwę mięsa mielonego na cieście i zwijam w rolkę, tak aby mięso mielone było w środku. Pokrój dużą rolkę w poprzek na małe rolki o grubości 3 cm, a każdą małą rolkę lekko zanurzam w mące po obu stronach. Smaruję blachę do pieczenia olejem i kładę na niej bułki, przykrywając je warstwą smażonej cebuli z pomidorami i pieczę przez pół godziny w temperaturze 200 C. spieszę się, aby szybko podać jedzenie do stołu, dekorując je liśćmi pietruszki. Po kilku minutach jeden z gości musi tylko umyć naczynia. Jeśli masz czas, możesz po raz drugi ugotować mięsiste kwiaty mielonej wieprzowiny i wołowiny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g