kwiatuszki mięsne z mielonej wieprzowiny i wołowiny

pyszne i piękne danie mięsne zostanie zapamiętane przez Gości na długo!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 45 % 17 g
216 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 50 min

przeglądając Stary zbiór przepisów, natknąłem się na mięsiste kwiaty z mielonej wieprzowiny i wołowiny, a przepis kulinarny zapadł mi w pamięć na długie lata i teraz postanowiłem go w końcu zapisać. Zaczynam od zrobienia ciasta na pierogi z mąki, jajka, wody i soli. Następnie kroję cebulę w cienkie krążki, które następnie smażymy w mieszaninie masła i margaryny. Następnie kroję gęste pomidory w kostkę, dodaję do rumianej cebuli, soli i mieszam. A potem rozwałkowuję ciasto cienką warstwą. Gotuję mieloną wieprzowinę i wołowinę w maszynce do mięsa. Na koniec rozprowadzam warstwę mięsa mielonego na cieście i zwijam w rolkę, tak aby mięso mielone było w środku. Pokrój dużą rolkę w poprzek na małe rolki o grubości 3 cm, a każdą małą rolkę lekko zanurzam w mące po obu stronach. Smaruję blachę do pieczenia olejem i kładę na niej bułki, przykrywając je warstwą smażonej cebuli z pomidorami i pieczę przez pół godziny w temperaturze 200 C. spieszę się, aby szybko podać jedzenie do stołu, dekorując je liśćmi pietruszki. Po kilku minutach jeden z gości musi tylko umyć naczynia. Jeśli masz czas, możesz po raz drugi ugotować mięsiste kwiaty mielonej wieprzowiny i wołowiny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy