ciasto drożdżowe z jabłkami w piekarniku

bujny, elegancki, z pachnącymi jabłkami! Otwarte ciasto jabłkowe to jedna z opcji domowych wypieków z ciasta drożdżowego. Delikatny, maślany, z soczystym nadzieniem jabłkowym! Uzbrój się w fantazję i udekoruj ją, jak dusza zapragnie. Z nim każda herbata będzie ciepła i serdeczna!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 71 % 34 g
236 kcal
IG: 12 / 3 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z jabłkami z ciasta drożdżowego? Przygotuj niezbędne składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Lekko podgrzej mleko, aby proces wyrastania ciasta przebiegał szybciej. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Pod względem zawartości glutenu najbardziej nadaje się do robienia muffinek drożdżowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw Aktywuj drożdże. W małej misce, ale z wysokimi bokami, połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i 50 ml ciepłego mleka, dobrze wymieszaj. Pozostaw mieszaninę drożdży na 10-15 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka. Jeśli "czapka" nie pojawiła się lub rośnie słabo i długo, oznacza to, że drożdże nie są wystarczająco aktywne i lepiej je wymienić. Na takich drożdżach ciasto nie odniesie sukcesu i istnieje ryzyko marnowania czasu i wysiłku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na małym ogniu. Można to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Olej powinien ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito. Aby to zrobić, weź przestronną, szeroką miskę, aby mąka nie wylała się na stół podczas przesiewania. Po co przesiewać mąkę? Przesiewanie zwiększy zawartość tlenu w mące, dzięki czemu ciasto będzie łatwiejsze do wyrośnięcia i będzie puszyste i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wybierz odpowiedni pojemnik do wyrabiania ciasta. Ubij jajka, aż będą gładkie. Jak ubić jajka? Możesz użyć trzepaczki lub widelca. Mikser nie będzie tutaj potrzebny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy i sól do ubitych jajek. Ubij jeszcze raz, aż suche składniki częściowo się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę drożdży, wymieszaj łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj resztę (150 ml) ciepłego mleka, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej masło, wymieszaj. Olej nie powinien być gorący, jest dopuszczalny, jeśli jest tylko lekko ciepły. W przeciwnym razie wpłynie to na działanie drożdży.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej przesianą mąkę do płynnej masy. Można to zrobić przez sito, przesiewając je dwukrotnie. Nie dodawaj całej mąki na raz, aby ciasto nie było napięte i ciężkie. Najpierw dodaj około 3/4 całości, wymieszaj łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest nadal bardzo lepkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, za każdym razem mieszając ciasto rękami i kontrolując jego gęstość.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, jednorodne. Praktycznie nie przykleja się do rąk. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj ręcznikiem, aby nie zawilgocić. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Weź duże jabłka, jeśli owoce są małe, zwiększ ich liczbę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na szerokiej patelni rozpuść masło.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj cukier na patelnię, wymieszaj. Dostosuj ilość cukru, koncentrując się na smaku i słodyczy jabłek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na umiarkowanym ogniu, często mieszając, doprowadź słodką mieszankę masła do lekko karmelowego koloru.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umyj jabłka, obierz i nasiona. Pokrój jabłka losowo. Możesz nie być zbyt cienkimi płytkami lub kostkami.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść przygotowane jabłka na patelni, wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotuj nadzienie na średnim ogniu, aż plasterki jabłka będą umiarkowanie miękkie. Robiąc to, delikatnie wymieszaj nadzienie drewnianą szpatułką, aby jabłka były równomiernie duszone. Pod koniec gotowania posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Dodanie cynamonu to kwestia gustu. Jeśli przyprawa się nie podoba, nie dodawaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Trzymaj jabłka na małym ogniu przez 1 minutę i wyjmij z pieca. Nadzienie należy schłodzić do temperatury pokojowej. Aby to się stało szybciej, włóż go do osobnego kubka.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto dobrze wyrosło, zwiększając objętość około 2,5 razy. W moim przypadku stało się to w ciągu 1 godziny i 20 minut. Czas wyrastania ciasta będzie zależał od temperatury otoczenia i aktywności drożdży.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Delikatnie zmiażdż ciasto, połóż na stole. Podziel ciasto na 2 nierówne części. Używamy mniejszej części do dekoracji górnej części ciasta. Przykryj go ręcznikiem, aby nie wyschł podczas formowania ciasta.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Jak uformować otwarte ciasto? Robiłam prostokątne ciasto. Możesz zrobić to okrągłe lub kwadratowe i upiec w dowolnym odpowiednim kształcie. Wygodniej było mi zrobić takie ciasto na blasze do pieczenia niż w formie z bokami. Wybierz odpowiednią dla siebie opcję. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole do warstwy. Chciałem, aby grubość dolnej Skórki ciasta i nadzienia była mniej więcej taka sama, więc rozwałkowałem ciasto o grubości nie większej niż 7-8 mm.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Krawędzie formacji są nieco cieńsze, ponieważ będą się wyginać na nadzieniu. Ciasto ostrożnie owinąć wałkiem do ciasta i przenieść na arkusz wyłożony pergaminem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciasto jest bardzo miękkie, giętkie. Jeśli podczas przenoszenia trochę się zdeformował, łatwo go poprawić i ukształtować. W razie potrzeby posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Równomiernie rozłóż nadzienie jabłkowe na cieście, pozostawiając 3-4 cm wolne od każdej krawędzi.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Oddziel część od mniejszego kawałka ciasta, rozwałkuj, pokrój w paski o szerokości 1 cm.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Złóż brzegi ciasta na nadzienie. Połącz narożniki, aby nie rozeszły się podczas pieczenia.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Z reszty ciasta zrób dowolną dekorację, aby ciasto było bardziej eleganckie. Kroki 24-30 można pominąć i zrobić ciasto zgodnie z wyobraźnią i pragnieniem.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    W małej misce widelcem ubij jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem, aby podczas pieczenia ciasto nabrało rumianego koloru. Podczas dekorowania ciasta ciasto nadal dobrze pasowało, więc nie było potrzeby dodatkowego proofingu.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Piec ciasto jabłkowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będzie gotowe. Jeśli drewniany szpikulec wyjdzie z ciasta na sucho, ciasto jest gotowe. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości, grubości ciasta, a także od specyfiki pracy piekarnika. Mam ciasto 32*22 cm i pieczę przez około 40 minut. Jeśli wierzch ciasta jest przedwcześnie zarumieniony, a wnętrze ciasta nie jest jeszcze gotowe, przykryj je arkuszem folii.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Całkowicie ostudź gotowe wypieki, pokrój na porcje i podawaj. Miłego picia herbaty!

maślane ciasto drożdżowe według tego przepisu nigdy nie zawodzi. Pieczenie z niego zawsze się udaje. Dolna skórka ciasta jest bardzo smaczna, nasączona soczystością nadzienia jabłkowego. Dzięki muffinowi ciasto pozostaje miękkie przez długi czas i nie starzeje się.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy