skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:

Gotowanie ciasta. Aby to zrobić, wymieszaj suche drożdże, 1 stół. l. cukier i 3 stół. l. mąki
Krok 3:

W małych porcjach dodajemy mleko, aby nie było grudek
Krok 4:

Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą
Krok 5:

Przykryj ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20-30 minut
Krok 6:

W międzyczasie wbijamy jajka i dodajemy pozostały cukier
Krok 7:

Dodaj szczyptę soli
Krok 8:

Cukier waniliowy. Teraz wszystko trochę ubijamy
Krok 9:

Po 30 minutach, gdy nasze ciasto się pojawi, połącz je z ubitymi jajkami, wlej olej roślinny
Krok 10:

Stopniowo dodajemy mąkę
Krok 11:

Ugniataj łyżką, a następnie ugniataj rękami. Ugniataj przez 10-15 minut. Na tym etapie często korzystam z usług Maszyny do chleba - doskonale radzi sobie z tym procesem
Krok 12:

Zagniecione ciasto jest gładkie, elastyczne i nie przykleja się do dłoni
Krok 13:

Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 14:

Teraz możesz zrobić nadzienie. Oto wszystkie potrzebne składniki
Krok 15:

Dodaj skrobię do cukru
Krok 16:

Dobrze wymieszaj
Krok 17:

Moje truskawki, usuń ogony i pokrój na 4 części
Krok 18:

Po określonym czasie ciasto dobrze wyrosło
Krok 19:

Jeszcze raz trochę go ugniatamy
Krok 20:

Podziel ciasto na małe bułeczki. Mam 21 sztuk.
Krok 21:

Ugniatamy każdą bułkę w ciasto
Krok 22:

Włóż trochę truskawek
Krok 23:

Posyp mieszanką skrobi i cukru
Krok 24:

Ściśnij krawędzie i zdobądź ciasto
Krok 25:

Połóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym
Krok 26:

Włącz piekarnik na najniższym ogniu, włóż placki i pozostaw lekko otwarte, pozwól plackom rosnąć przez 15 minut, a następnie dodaj ogień do 180 stopni i piecz placki na złoty kolor
Krok 27:

Podczas pieczenia placków przygotuj syrop do smarowania placków, aby były błyszczące i piękne. Aby to zrobić, wymieszaj ciepłą wodę (lub mleko) i cukier
Krok 28:

Mam placki gotowe już za 30 minut
Krok 29:

Smarujemy ciasta syropem - i natychmiast się zmieniają
Krok 30:

Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


