skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika na 180-190 stopni Celsjusza.
aby przygotować takie ciasto, potrzebujesz średnio dojrzałych bananów. Powinny być słodkie i aromatyczne, ale jednocześnie dobrze zachować swój kształt. Należy je obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę o wymiarach około 1 na 1 cm, a następnie wlać pokrojone owoce do dużej miski i posypać mąką. Uważaj, aby nie zmiażdżyć bananów, wymieszaj owoce z mąką, aby przykryć każdą kostkę Banana.
gorzka czekolada połamana rękami na kawałki i umieszczona w małym ogniotrwałym naczyniu. Następnie zanurz go w misce z gorącą wodą i rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, aż będzie płynna. Pozostaw do ostygnięcia, ale w żadnym wypadku nie zastygnij ponownie.
rozbij jaja kurze do miski miksera stojącego i przykryj cukrem. Następnie za pomocą miksera ubij jajka na puszystą białą pianę.
masło stopić-można również w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Następnie wlej go do miski z ubitymi jajkami i cukrem. Ponownie dobrze wymieszaj mikserem i dodaj pudding czekoladowy w proszku (dostępny w supermarkecie w specjalnym dziale do pieczenia). Wymieszać.
Mąkę przesiać osobno przez specjalne sito. Dobrze wymieszaj z proszkiem do pieczenia. A następnie w małych porcjach wprowadzić tę mieszaninę do płynnej masy z jajkami i ponownie wymieszać mikserem, aż będzie gładka.
wlej płynną, ale już nie gorącą ciemną czekoladę do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
kawałki banana obtoczone w mące, przełóż do ciasta i delikatnie, aby nie przytłoczyć bananów, wymieszaj wszystkie produkty razem. Na tym etapie mikser należy odłożyć. Aby to zrobić, lepiej jest użyć zwykłej łyżki stołowej lub silikonowej szpatułki.
przygotuj naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm. Włóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź na całym obszarze.
włóż ciasto do nagrzanego piekarnika piec przez godzinę lub trochę więcej. Gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.
niech gotowe ciasto trochę ostygnie, a następnie posyp je cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g