ciasto śmietankowo-miodowe

nieporównywalnie pyszne, rozpływa się w ustach, na świątecznym stole! Ciasto śmietanowo-miodowe to przepis znany wszystkim od dzieciństwa. Jest przygotowywany przez bardzo krótki czas, a przy zachowaniu wszystkich niuansów okazuje się delikatny, miękki i niesamowicie smaczny. Miodowy aromat ciast idealnie harmonizuje z kremowym smakiem śmietany.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 73 % 46 g
311 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto śmietanowo-miodowe? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Weź naturalny miód, lepiej, jeśli jest płynny. Jeśli masz tylko kandyzowany i gęsty, rozpuść go w łaźni wodnej. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasta? Przygotujemy dla nich ciasto kremowe. W odpowiednim rondlu ubij jajka z cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw rondel na małym ogniu. Włóż miód do słodkiej mieszanki jajeczno-maślanej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciągle mieszając masę, gotuj mieszaninę, aż masło i miód całkowicie się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj gaszoną sodę (możesz ugasić octem lub sokiem z cytryny). Wszystko dobrze wymieszaj. Masa zacznie się pienić i nieznacznie zwiększy swoją objętość. Ciągle mieszając, trzymaj mieszaninę na kuchence przez kolejne 1-2 minuty, a następnie wyjmij. Niech masa lekko ostygnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Porcjami wsyp przesianą mąkę, ugniatając ciasto łopatką. Mąka może wymagać nieco mniej lub więcej, w zależności od jej jakości. Ciasto powinno być miękkie, pozostanie trochę lepkie, tak powinno być.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zroluj z niego kiełbasę, a następnie podziel ją na 9 części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy toczyć ciasta miodowe. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (o grubości około 3-4 mm). Nie musisz natychmiast przycinać ciasta, zrób to po upieczeniu. Przenieś ciasto za pomocą wałka do ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni, aż będzie rumiane. Uważaj, ciasta piecze się bardzo szybko (5-7 minut). Podczas pieczenia jednego ciasta rozwałkuj następne w ten sam sposób. W ten sposób proces pieczenia przebiega szybko. Upieczone ciasto natychmiast przyciąć na talerzu o wymaganej średnicy. Zrób to szybko, ponieważ ciasta miodowe mają tendencję do twardnienia i kruchości. Ozdoby trafią do dekoracji ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po przycięciu połóż ciasto na płaskiej powierzchni. Ułóż upieczone ciasta w stos jeden na drugim.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz przygotuj krem. Przygotuj dla niego składniki. Wybierz grubszą śmietanę. Aby uzyskać gęstą śmietanę, odłóż ją na noc w lnianej serwetce. Nadmiar płynu spłynie z niego i stanie się znacznie grubszy. Zamiast cukru możesz wziąć cukier puder, szybciej rozpuści się w kremie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jak zrobić krem do ciasta? Aby zrobić śmietanę, wymieszaj śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Pozostaw krem na chwilę w temperaturze pokojowej, aby cukier się rozpuścił. Nie jest konieczne ubijanie takiej śmietany, zwłaszcza jeśli śmietana jest gęsta po zawieszeniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaje złożyć ciasto. Połóż ciasto na płaskim talerzu i obficie posmaruj kremem. Połóż następne ciasto na wierzchu. I tak, smarując wszystkie ciasta, Zbierz całe ciasto.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wierzch i boki ciasta dobrze posmaruj kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posiekaj kawałki ciasta za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Posyp wierzch i boki ciasta kruszonką. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 7-8 godzin. Najlepszą opcją jest pozostawienie ciasta na noc, aby było dobrze nasycone.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj ciasto z herbatą lub kawą. Smacznego!

najważniejszym składnikiem ciasta na ciasta jest miód. Lepiej jest używać wysokiej jakości, naturalnego produktu. Ciemne odmiany miodu nadają ciastu bogatszy aromat i smak.
ciasta miodowe można przechowywać przez kilka dni, więc wygodnie jest przygotować je na przyszłość, a jeśli to konieczne, posmarować kremem i złożyć ciasto.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy