skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto śmietanowo-miodowe? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Weź naturalny miód, lepiej, jeśli jest płynny. Jeśli masz tylko kandyzowany i gęsty, rozpuść go w łaźni wodnej. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie.
Krok 2:
Jak zrobić ciasta? Przygotujemy dla nich ciasto kremowe. W odpowiednim rondlu ubij jajka z cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło, wymieszaj.
Krok 4:
Ustaw rondel na małym ogniu. Włóż miód do słodkiej mieszanki jajeczno-maślanej.
Krok 5:
Ciągle mieszając masę, gotuj mieszaninę, aż masło i miód całkowicie się rozpuszczą.
Krok 6:
Następnie dodaj gaszoną sodę (możesz ugasić octem lub sokiem z cytryny). Wszystko dobrze wymieszaj. Masa zacznie się pienić i nieznacznie zwiększy swoją objętość. Ciągle mieszając, trzymaj mieszaninę na kuchence przez kolejne 1-2 minuty, a następnie wyjmij. Niech masa lekko ostygnie.
Krok 7:
Porcjami wsyp przesianą mąkę, ugniatając ciasto łopatką. Mąka może wymagać nieco mniej lub więcej, w zależności od jej jakości. Ciasto powinno być miękkie, pozostanie trochę lepkie, tak powinno być.
Krok 8:
Zroluj z niego kiełbasę, a następnie podziel ją na 9 części.
Krok 9:
Zaczynamy toczyć ciasta miodowe. Posyp powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko (o grubości około 3-4 mm). Nie musisz natychmiast przycinać ciasta, zrób to po upieczeniu. Przenieś ciasto za pomocą wałka do ciasta na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Krok 10:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni, aż będzie rumiane. Uważaj, ciasta piecze się bardzo szybko (5-7 minut). Podczas pieczenia jednego ciasta rozwałkuj następne w ten sam sposób. W ten sposób proces pieczenia przebiega szybko. Upieczone ciasto natychmiast przyciąć na talerzu o wymaganej średnicy. Zrób to szybko, ponieważ ciasta miodowe mają tendencję do twardnienia i kruchości. Ozdoby trafią do dekoracji ciasta.
Krok 11:
Po przycięciu połóż ciasto na płaskiej powierzchni. Ułóż upieczone ciasta w stos jeden na drugim.
Krok 12:
Teraz przygotuj krem. Przygotuj dla niego składniki. Wybierz grubszą śmietanę. Aby uzyskać gęstą śmietanę, odłóż ją na noc w lnianej serwetce. Nadmiar płynu spłynie z niego i stanie się znacznie grubszy. Zamiast cukru możesz wziąć cukier puder, szybciej rozpuści się w kremie.
Krok 13:
Jak zrobić krem do ciasta? Aby zrobić śmietanę, wymieszaj śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Pozostaw krem na chwilę w temperaturze pokojowej, aby cukier się rozpuścił. Nie jest konieczne ubijanie takiej śmietany, zwłaszcza jeśli śmietana jest gęsta po zawieszeniu.
Krok 14:
Pozostaje złożyć ciasto. Połóż ciasto na płaskim talerzu i obficie posmaruj kremem. Połóż następne ciasto na wierzchu. I tak, smarując wszystkie ciasta, Zbierz całe ciasto.
Krok 15:
Wierzch i boki ciasta dobrze posmaruj kremem.
Krok 16:
Posiekaj kawałki ciasta za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Posyp wierzch i boki ciasta kruszonką. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 7-8 godzin. Najlepszą opcją jest pozostawienie ciasta na noc, aby było dobrze nasycone.
Krok 17:
Podawaj ciasto z herbatą lub kawą. Smacznego!
najważniejszym składnikiem ciasta na ciasta jest miód. Lepiej jest używać wysokiej jakości, naturalnego produktu. Ciemne odmiany miodu nadają ciastu bogatszy aromat i smak.
ciasta miodowe można przechowywać przez kilka dni, więc wygodnie jest przygotować je na przyszłość, a jeśli to konieczne, posmarować kremem i złożyć ciasto.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g