chudy majonez w domu za pomocą blendera bez jajek

sos w 5 minut, naturalny i zdrowy! Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie jedzą jaj kurzych. Chudy majonez z blenderem bez jajek w domu można przygotować zarówno z wyprzedzeniem, jak i bezpośrednio przed podaniem. Dostosowując proporcje składników, możesz uzyskać sos, który najbardziej Ci się spodoba.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 36 % 10 g
190 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić majonez w domu za pomocą blendera bez jajek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Aby nie tracić dużo wysiłku i czasu na uzyskanie soku z cytryny, wybierz cytrynę bardziej. Weź sprawdzoną musztardę, od niej zależy smak gotowego majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do rondla lub małego rondla(nie więcej niż 2 litry). Mąkę należy przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są dostępne. Dodaj około pół szklanki wody i mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj resztę wody i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść garnek na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia. Zmniejsz trochę ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje. Robiąc to, nie przestawaj mieszać. Jeśli chcesz uzyskać grubszy majonez, gotuj dłużej. Należy pamiętać, że konsystencja kremu mącznego po ostygnięciu stanie się grubsza. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pozostałe składniki do miski blendera lub głębokiego naczynia, w którym wygodnie będzie ubijać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij blenderem, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj liście mąki w małych porcjach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubijając za każdym razem, aż uzyskasz wymaganą konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy majonez można przechowywać przez kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.

pod względem gęstości i smaku taki majonez nie jest gorszy od zwykłego zakupionego majonezu.

z podanej liczby produktów uzyskuje się około 400 ml majonezu.

kiedy robię taki majonez, dodaję mniej soli i musztardy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy