ciasto Walentynkowe

Zaskocz słodkim prezentem ukochanej osoby! Ciasto Walentynkowe-co może być bardziej romantycznego i smaczniejszego? Jest oryginalny, a także praktyczny. Ciasto w kształcie serca można upiec za pomocą formy do pieczenia "serce". Możesz także upiec ciasta o dowolnym kształcie, a następnie wyciąć ciasta w kształcie serca za pomocą formy kulinarnej (takiej bez dna). W formie wygodnie będzie zbierać ciasto, jeśli pozwala na to wysokość boku.
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 24 % 19 g
węglowodany 70 % 55 g
379 kcal
IG: 0 / 4 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Wlej trzecią część cukru do białek, ubij je mikserem do mocnych, stabilnych szczytów.

2. Wlej pozostały cukier do żółtek. Ubijamy je na biało. Następnie łączymy z masą białkową.

3. Przesiej mąkę do tej samej miski. Mąkę można przesiać kilka razy. To sprawi, że biszkopt będzie przewiewny.

4. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać, ruchami od góry do dołu, aby nie "sadzić" ciasta.

5. Rozpuść masło, a następnie pozwól mu lekko ostygnąć, aż będzie ciepłe. Delikatnie włóż olej do ciasta, wymieszaj. Nie możesz wprowadzić gorącego oleju do ciasta!

6. Smarujemy naczynie do pieczenia w kształcie serca kawałkiem masła, lekko posypujemy mąką. Wlej do niego ciasto. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

7. Piec biszkopt przez 30-40 minut. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Gotowego biszkoptu pozostawiamy do ostygnięcia w formie, dopiero po tym wyjmujemy.

8. Włóż masło o temperaturze pokojowej do miski. Tutaj wlej cukier puder. Ubijaj mikserem elektrycznym z maksymalną prędkością przez około 10-15 minut.

9. W powstałej bujnej masie rozprowadzamy schłodzony ser. Ponownie ubij. Krem jest gotowy!

10. Pokrój biszkopt na trzy ciasta. Banany obrać, pokroić w plasterki. Pokrywamy ciasta kremem, robimy warstwę bananów. W ten sposób zbieramy ciasto.

11. A teraz musisz wyrównać ciasto pod mastyksem. Wyrównamy ganache. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, jak wygodniej. Następnie pozwól czekoladzie nieco ostygnąć, a następnie włóż do niej masło o temperaturze pokojowej.

12. Pozostaw krem w lodówce na 10-15 minut, aby jego konsystencja się ustabilizowała. Stanie się gęstszy. A teraz mogą wyrównać powierzchnię ciasta. Wyrównaj dwa razy: wersja robocza i wersja wykończeniowa. Do wyrównania używamy szpatułki do gotowania.

13. Gdy ganache na torcie stwardnieje, możesz kontynuować pracę. Wałkujemy mastyks w cienką warstwę Nie wyraźnie według wielkości ciasta, ale z marginesem. Następnie pokrywamy nim ciasto, wygładzamy boki i odcinamy nadmiar.

14. Możesz udekorować ciasto według własnego gustu i pragnienia. Tematycznie nasuwają się serca. Mogą być również wykonane z czerwonego mastyksu.

Cóż, to wszystko. Zachwyć swoich bliskich! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g

Podobne przepisy