Charlotte z kremem czekoladowym

pyszne, apetyczne i czekoladowe! Przepis z dzieciństwa, bardzo smaczny
meriallAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 77 % 33 g
196 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

rozbij surowe jajka, wlej cukier do jajek, dobrze wymieszaj lub ubij mikserem.
dodaj sodę wygaszoną octem. Wymieszać. Dodaj mąkę. Wymieszać.
włącz piekarnik na maksimum, aby się rozgrzał.
pokrój jabłka na małe lub duże, jak chcesz. I dodaj do ciasta. Wymieszać.
nasmaruj prot olią i posyp semoliną lub bułką tartą. Ciasto wlać do protvena i wepchnąć do piekarnika. Temperatura 180 stopni, Przechowywać w piekarniku przez 40 minut.

aby uzyskać świąteczny wygląd, możesz namaścić wierzch kremem czekoladowym.
wlej torebkę kremu czekoladowego do rondla, zalej szklanką zimnej wody, dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. Gotuj na ogniu, mieszając, aż zacznie się gotować. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 3-5 minut. Ostudź i posmaruj ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Budyń - 212   kcal/100g

Podobne przepisy