skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotujemy niezbędne produkty do mastyksu: pianki marshmallow, cukier puder, masło, sok z cytryny i barwniki.
Krok 2:

Włóż Marshmallow do rondla na łaźni parowej, dodaj sok z cytryny i olej. I czekamy 5-7 minut, aż pianki całkowicie się stopią.
Krok 3:

Sprawdź, czy wszystkie pianki są stopione w jednorodną masę i usuń z kąpieli.
Krok 4:

Stopniowo wprowadzamy cukier puder i mieszamy szpatułką.
Krok 5:

Gdy mastyk zacznie gęstnieć i nie będzie już możliwe przeszkadzanie szpatułką, ugniatamy mastyk rękami jak ciasto, dodając cukier puder w razie potrzeby.
Krok 6:

Gotowy mastyks zwinięty w kulkę zachowuje swój kształt i nie zwija się.
Krok 7:

Kropla po kropli dodaj barwnik do małego kawałka mastyksu. Ugniatamy i osiągamy wymagany kolor.
Krok 8:

Podczas gdy robimy mastyk w innych kolorach, gotowy mastyk jest już gotowy, aby nie wysychał, zawijamy go w folię i wysyłamy do lodówki.
Krok 9:

Z powstałego mastyksu jak z plasteliny wykonujemy szczegóły projektanta. Najpierw robimy cegłę.
Krok 10:

Wyciśnij koła ze skrawków za pomocą rurki. Zwilżamy je z jednej strony wodą.
Krok 11:

Przyklej koła do cegieł, uzyskując podobieństwo do szczegółów projektanta. Z mastyksu Rzeźbimy człowieka Lego z natury lub na kolorowym obrazie. Pozostaw wszystko do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 12:

Bierzemy wszystko, czego potrzebujesz do ciasta: mąkę, cukier, masło, jajka, sodę, miód.
Krok 13:

Włóż cukier, olej i miód do rondla w łaźni parowej. Rozpuść wszystko do jednorodnej płynnej masy.
Krok 14:

Dodaj sodę, wymieszaj i gotuj przez minutę. W tym czasie możesz ubić jajka.
Krok 15:

Po minucie masa dzięki sodzie stanie się przewiewna i nieznacznie wzrośnie.
Krok 16:

Czas dodać ubite jajka. Powoli wlewaj, ciągle mieszając.
Krok 17:

Gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty, aż mieszanina zwiększy objętość 2-3 razy.
Krok 18:

Usuwamy z łaźni parowej i stopniowo wprowadzamy przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj.
Krok 19:

Wprowadzamy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, lekko lepkie i płynne.
Krok 20:

Nadajemy ciastu kształt bochenka, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Po lodówce ciasto stanie się gęste i mniej lepkie.
Krok 21:

Ciasto z lodówki należy podzielić 10 razy na 11 identycznych części. Na pergaminie do pieczenia rozwałkuj jedną część na tortillę o grubości około 2 mm i średnicy około 20 cm.
Krok 22:

Wytnij ciasto w równe koło, używając do tego na przykład pokrywki z patelni.
Krok 23:

Kładziemy na blasze do pieczenia razem z pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach, jeśli ciasto nabrało złotego koloru, wyjmij i upiecz następny.
Krok 24:

W ten sposób przygotowujemy wszystkie 11 ciast. Ciasta stygną, możemy zacząć przygotowywać krem.
Krok 25:

Do kremu używamy śmietany i cukru.
Krok 26:

Ubij śmietanę trzepaczką, dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 27:

Ciasta układamy jeden na drugim na talerzu, smarujemy między nimi śmietaną.
Krok 28:

Zbieramy całe ciasto i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do namoczenia przez 2 godziny.
Krok 29:

Zróbmy krem pod mastyksem. Składniki na to: kruche ciasteczka, masło, gotowane mleko skondensowane.
Krok 30:

Ciasteczka są mielone w dowolny dogodny sposób.
Krok 31:

Skondensowane mleko dokładnie wymieszaj z masłem.
Krok 32:

Do powstałej jednorodnej mieszanki Wprowadzamy stopniowo pokruszone ciasteczka i mieszamy.
Krok 33:

Ugniataj śmietanę, aż będzie gładka.
Krok 34:

Dobrze posmaruj ciasto kremem ze wszystkich stron.
Krok 35:

A do zestalenia kremu wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Tymczasem po pewnym czasie w lodówce krem trochę się podniesie. Wyjmujemy ciasto i dobrze wyrównujemy krem pod mastyksem. Włóż z powrotem na zimno, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 36:

Pokryjemy ciasto żółtym mastyksem. Rozwałkuj go na ciasto, najpierw posmaruj stół i wałek olejem.
Krok 37:

Nakładamy mastyk na ciasto i dobrze wygładzamy wszystkie fałdy. Odcinamy nadmiar i wykonujemy obrzeża u podstawy ciasta.
Krok 38:

W kółko z boku ciasta przyklej wstępnie przygotowane, nasmarowane wodą, małe kółka. W razie potrzeby zostawiamy miejsce na liczbę.
Krok 39:

Tworzymy liczbę.
Krok 40:

Za pomocą wykałaczek na torcie przyczepiamy figurkę LEGO z mastyksu.
Krok 41:

Na szczycie nasypu dekorujemy ciasto szczegółami konstruktora z mastyksu. Teraz proste rozwiązanie kulinarne i projektowe jest gotowe do podania. Dobry nastrój i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g


