skład / składniki
metoda gotowania
1. W łaźni wodnej rozpuść masło, dodaj cukier i miód.
2. Dodaj sodę, masa powinna zwiększyć objętość. Wyjmij z łaźni wodnej i ostudź.
3. Dodaj jajka i wymieszaj.
4. Dodaj mąkę i zagniataj ciasto.
5. Ciasto dzielimy na 8 części.
6. Rozwałkuj, Wytnij przyszłe ciasta talerzem lub pokrywką z patelni.
7. Ciasta przebijamy widelcem. Piec razem ze skrawkami przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.
przygotuj krem.
1. Ubij jajka z cukrem.
2. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj.
3. Podgrzej mleko. Wlej ciepłe mleko do jajek z cukrem i mąką, wymieszaj.
4. Umieść mieszaninę na małym ogniu i ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Ochładzać. Dodaj 50 g śmietany do ciepłej śmietany.oleju i wymieszać trzepaczką (łyżką). Nie musisz bić mikserem, po prostu mieszaj, aż olej się rozpuści.
składanie ciasta. Posmaruj ciasta, wierzch i boki ciasta kremem. Ze skrawków robimy okruchy. Posyp ciasto okruchami. Wkładamy do lodówki na 4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



