skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Obróć wieprzowinę, cebulę, czosnek w maszynce do mięsa, dodaj startą marchewkę, 3-4 łyżki śmietany, wbij jajko, sól, pieprz i zagnieść mięso mielone.
rozwiń opakowanie z ciastem francuskim, Wytnij 2 kształty za pomocą foremek na górę i na dół ciasta.
połóż foremki na blasze wyłożonej pergaminem, połóż warstwę ciasta (w każdej formie - własną figurę), rozłóż warstwę mięsa mielonego na wierzchu, a następnie zrób warstwę przegrody ze skrawków, a następnie ponownie-mięso mielone i zamknij wszystko drugą figurą.
posmaruj wierzch pasztecika kwaśną śmietaną i umieść mniejszą figurkę do dekoracji. Nie smaruj go niczym.
wyślij blachę do pieczenia z pasztecikami do podgrzanej do 180 stopni duzovki przez 15-20 minut, aż wierzch pasztecików się zarumieni.
do pasztecików zrób sos. Wymieszaj majonez, śmietanę, wyciśnięty czosnek i koperek w dowolnych ilościach, dobrze wymieszaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g