ciasto na śmietanie z tartym dżemem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
margarynę ubij na puszystą masę, dodaj cukier, śmietanę, jajka i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie, dobrze wymieszaj i dodaj mąkę (Weź tyle, aby uzyskać lekkie plastikowe ciasto). Szybko ugniataj.
ciasto, pozostawiając niewielką ilość, równomiernie rozprowadza się na dnie formy, smaruje cienką warstwą dżemu lub dżemu. Mąkę miesza się z pozostałym ciastem, aby było bardziej strome,a następnie na grubej tarce wciera się w ciasto, na dżem.
piecz przez 20 minut w 200°C.
gotowe ciasto jest uwalniane z formy, układane w całości na talerzu lub krojone na porcje. Na wierzch można posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g

