skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: wymieszaj drożdże i proszek.
Krok 2:
Zalej niewielką ilością ciepłej wody.
Krok 3:
Pozostaw na 10 minut.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną do miski.
Krok 5:
W misce do mąki pszennej przesiać mąkę kukurydzianą.
Krok 6:
Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 7:
W środku zrób wgłębienie, wlej mieszaninę drożdży.
Krok 8:
Wlej resztę wody.
Krok 9:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.
Krok 10:
Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.
Krok 11:
Nadzienie: czosnek obrać, przepuścić przez prasę.
Krok 12:
Dodaj pieprz, paprykę, sól, olej.
Krok 13:
Wymieszaj wszystko.
Krok 14:
Chleb: odkurz powierzchnię roboczą mąką.
Krok 15:
Ciasto wyłożyć i ponownie wymieszać, nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 16:
Tak!
Krok 17:
Rozwałkuj warstwę o grubości 5-7 ml.
Krok 18:
Pociąć na paski około 3-5 cm.
Krok 19:
Posmaruj mieszanką czosnku.
Krok 20:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść skrajne paski na środku.
Krok 21:
Tak!
Krok 22:
I tak!
Krok 23:
A następnie zwiń pozostałe paski mocno dociskając ściany do siebie.
Krok 24:
Tak jest!
Krok 25:
Piecz chleb przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g