chleb czosnkowy w piekarniku

niezwykły chlebek jest idealny na piknik! Spiralny domowy chleb drożdżowy z przyprawami i czosnkiem na oliwie z oliwek jest bardzo smaczny i aromatyczny, bardzo wygodny w użyciu w naturze i rozlewa się z hukiem! A w domu z miską zupy lub barszczu jest bardzo smaczny. Spróbuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 43 g
269 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: wymieszaj drożdże i proszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej niewielką ilością ciepłej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce do mąki pszennej przesiać mąkę kukurydzianą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W środku zrób wgłębienie, wlej mieszaninę drożdży.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej resztę wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nadzienie: czosnek obrać, przepuścić przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pieprz, paprykę, sól, olej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj wszystko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Chleb: odkurz powierzchnię roboczą mąką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wyłożyć i ponownie wymieszać, nie powinno przyklejać się do rąk.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Tak!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj warstwę o grubości 5-7 ml.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pociąć na paski około 3-5 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj mieszanką czosnku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść skrajne paski na środku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Tak!

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I tak!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    A następnie zwiń pozostałe paski mocno dociskając ściany do siebie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Tak jest!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Piecz chleb przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy