Sernik po królewsku z kremowym nadzieniem twarogowym

pyszne, umiarkowanie słodkie i delikatne ciasto kruche z twarogiem! Pomimo tak szlachetnej i wysokiej rangi nazwy "sernik Królewski"jest łatwym do przygotowania ciastem z twarogiem. Smak oczywiście zasługuje na swoją nazwę, Jest to bardzo smaczne wypieki na herbatę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 66 % 45 g
345 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Aby smak ciasta uzasadniał swoją nazwę, do jego przygotowania należy użyć naturalnych i wysokiej jakości produktów: masła, twarogu, jaj kurzych. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Zamiast masła, jeśli chcesz, możesz użyć margaryny, otrzymasz bardziej budżetowe ciasto, ale mniej zdrowe w smaku. Dodaj cukier, szczyptę soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel składniki mikserem lub ręczną trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę pszenną do miski, przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą waniliny. Wymieszaj składniki i rozetrzyj ciasto na okruchy. Ciasto jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Robimy nadzienie twarogowe. Jeśli twaróg jest naturalnym wiejskim ziarnem, lepiej przebić go blenderem lub zmielić przez sito. W misce blendera lub głębokiej misce wkładamy twarożek, dodajemy kilka łyżek gęstej śmietany, cukier, szczyptę soli i wanilinę i wbijamy kurze jajko. Wymieszaj składniki trzepaczką lub blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj formę do pieczenia ciasta masłem (boki i spód). Dwie trzecie okruchów piasku układamy w formie, tworząc boki ciasta. Rozłóż nadzienie twarogowe na środku ciasta. Nie powinien być zbyt płynny, a jednocześnie suchy, dlatego podczas jego przygotowania konsystencję należy zmienić, używając i dodając ciężką śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp nadzienie resztkami ciasta kruchego, wyrównaj okruchy piasku, aby powierzchnia ciasta była równa bez zjeżdżalni. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta. Ciasto powinno być lekko zrumienione na wierzchu, upieczone w środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu nieco ostygnąć w formie i wyjmujemy na półmisek, kroimy na kawałki i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal / 100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy