skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki według listy. Aby smak ciasta uzasadniał swoją nazwę, do jego przygotowania należy użyć naturalnych i wysokiej jakości produktów: masła, twarogu, jaj kurzych. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Zamiast masła, jeśli chcesz, możesz użyć margaryny, otrzymasz bardziej budżetowe ciasto, ale mniej zdrowe w smaku. Dodaj cukier, szczyptę soli.
Krok 2:

Zmiel składniki mikserem lub ręczną trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:

Dodaj mąkę pszenną do miski, przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą waniliny. Wymieszaj składniki i rozetrzyj ciasto na okruchy. Ciasto jest gotowe.
Krok 4:

Robimy nadzienie twarogowe. Jeśli twaróg jest naturalnym wiejskim ziarnem, lepiej przebić go blenderem lub zmielić przez sito. W misce blendera lub głębokiej misce wkładamy twarożek, dodajemy kilka łyżek gęstej śmietany, cukier, szczyptę soli i wanilinę i wbijamy kurze jajko. Wymieszaj składniki trzepaczką lub blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy.
Krok 5:

Nasmaruj formę do pieczenia ciasta masłem (boki i spód). Dwie trzecie okruchów piasku układamy w formie, tworząc boki ciasta. Rozłóż nadzienie twarogowe na środku ciasta. Nie powinien być zbyt płynny, a jednocześnie suchy, dlatego podczas jego przygotowania konsystencję należy zmienić, używając i dodając ciężką śmietanę.
Krok 6:

Posyp nadzienie resztkami ciasta kruchego, wyrównaj okruchy piasku, aby powierzchnia ciasta była równa bez zjeżdżalni. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Piec ciasto przez około 30 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości formy i objętości ciasta. Ciasto powinno być lekko zrumienione na wierzchu, upieczone w środku.
Krok 7:

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalamy mu nieco ostygnąć w formie i wyjmujemy na półmisek, kroimy na kawałki i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal / 100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g



