skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jedną z moich ulubionych jagód są maliny. Dlatego powiem ci przepis na charlotte z malinami.
oprócz smaku takie ciasto jest również bardzo przydatne. W końcu witaminy zawarte w malinach nie znikają pod wpływem wysokich temperatur podczas gotowania lub pieczenia.
maliny należy posortować, umyć i wysuszyć.
białka oddzielone od żółtek ubijamy mikserem lub w blenderze na gęstą pianę.
wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj do białka i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę.
weź naczynie do pieczenia, wlej do niego powstałe ciasto i ułóż maliny na wierzchu. Możesz również użyć zwykłej blachy do pieczenia, pokrywając ją papierem do pieczenia. Podoba mi się pierwszy sposób bardziej.
piecz Charlotte malinową przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
gotowość do ciasta można spróbować wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g