skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże. Pozostaw do pojawienia się piankowego kapelusza (10-15 minut)
Krok 2:

Wlej wodę do miski, dodaj 2 jajka, sól, 50 g cukru. Tutaj wlej drożdże rozpuszczone w mleku.
Krok 3:

Dodaj mąkę 600 gr.i zagnieść elastyczne, nie przyklejające się do dłoni ciasto.
Krok 4:

Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 4 godziny
Krok 5:

Wyrosłe ciasto zagnieść i zwinąć wałkiem. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
Krok 6:

Przygotuj warstwę. Masło 110 gr.zmiękcz do konsystencji zbliżonej do śmietany. Przygotuj cukier (60g).
Krok 7:

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 2 cm.
Krok 8:

Rozłóż połowę masła na 2/3 ciasta i posyp połową cukru.
Krok 9:

Najpierw zawiń krawędź bez oleju na 1/3 długości ciasta (jak na zdjęciu).
Krok 10:

Owinąć drugą krawędź.
Krok 11:

Ściśnij ciasto w kółko i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 12:

Ponownie rozwałkuj ciasto prostokątem, posmaruj 2/3 warstwy pozostałym masłem, posyp pozostałym cukrem, a następnie złóż jak poprzednio. Ściśnij krawędzie i wstaw z powrotem do lodówki na 30 minut.
Krok 13:

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm i pokroić w kwadraty.
Krok 14:

Ściśnij przeciwległe ukośnie końce kwadratu.
Krok 15:

Ściśnij pozostałe końce.
Krok 16:

Ułóż ptysie na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw na 1 godzinę.
Krok 17:

Przygotuj posypkę. Wymieszaj mąkę widelcem 30gr., cukier 20 gr. i masło 20 gr. (powinno to być coś w rodzaju okruchów).
Krok 18:

Posmaruj ptysie jajkiem i posyp okruchami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni, aż się zrumieni (15-20 minut).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

