ciasteczka na margarynie z dżemem i orzechami włoskimi

Ciasteczka z dżemem i orzechami będą ulubionym deserem dzieci.
iQrityAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 32 % 25 g
węglowodany 57 % 44 g
423 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

1.Margarynę (200gr) rozpuść w łaźni wodnej;
2.Stopiona margaryna, cukier (9 łyżek. L. nie ze zjeżdżalnią), soda(0,5 łyżeczki), ugaszona w occie(1 deser.loża.), 2 jajka-całość ubić;
3.Dodaj mąkę (4-5 szklanek.) do konsystencji przypominającej ciasto drożdżowe;
4.Oddzielamy od ogólnej części ciasta nieco mniej niż 3\ \ 4. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
5.Na blasze wyłożyć większość ciasta i spłaszczyć;
6.Rozłóż dżem na wierzchu;
7.Posiekaj orzechy i zmiażdż dżem na wierzchu;
8.Z zamrażarki zetrzyj ciasto na tarce i zmiażdż również wierzch;
9.Wkładamy do nieogrzewanego piekarnika na 20-30 minut (w zależności od firmy piekarnika);
10. Kroimy na kawałki (w tym przypadku kwadrat)
Całkowity czas gotowania 1-1, 5 godziny

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal / 100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy