skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1.Margarynę (200gr) rozpuść w łaźni wodnej;
2.Stopiona margaryna, cukier (9 łyżek. L. nie ze zjeżdżalnią), soda(0,5 łyżeczki), ugaszona w occie(1 deser.loża.), 2 jajka-całość ubić;
3.Dodaj mąkę (4-5 szklanek.) do konsystencji przypominającej ciasto drożdżowe;
4.Oddzielamy od ogólnej części ciasta nieco mniej niż 3\ \ 4. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
5.Na blasze wyłożyć większość ciasta i spłaszczyć;
6.Rozłóż dżem na wierzchu;
7.Posiekaj orzechy i zmiażdż dżem na wierzchu;
8.Z zamrażarki zetrzyj ciasto na tarce i zmiażdż również wierzch;
9.Wkładamy do nieogrzewanego piekarnika na 20-30 minut (w zależności od firmy piekarnika);
10. Kroimy na kawałki (w tym przypadku kwadrat)
Całkowity czas gotowania 1-1, 5 godziny
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal / 100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
