skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pamiętaj, aby przesadzić mąkę przez sito, ubij żółtka jajek trzepaczką. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał w cieple przez 30 minut. Zrób zagłębienie na środku mąki i wlej ubite żółtka, dodaj granulowany cukier, zmiękczone masło lub margarynę, dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i dodaj zmielony cynamon do mieszanki. Zastąp ciasto, ale nie przesadzaj, wystarczy 2-3 minuty, w przeciwnym razie ciasteczka będą szorstkie, twarde. Wyjmij go na zimno lub włóż do lodówki, przykrywając czystym ręcznikiem.
po 40 minutach odważnie wyjmij, pokrój w małe ciastka i w każdym zrób wgłębienie, w którym umieścisz nadzienie. Wgłębienie można wykonać dnem małej szklanki. Połóż gruby dżem na półfabrykatach ciastek. Konieczne jest rozgrzanie piekarnika do 220 stopni i umieszczenie w nim blachy do pieczenia z ciasteczkami. Poczekaj 15 minut - możesz dostać! Ciasteczka muszą ostygnąć na blasze do pieczenia, w przeciwnym razie pękną.
pozostaje tylko posypać go cukrem pudrem i zaprosić gości! Przyjmuj komplementy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g












