kruche masło z dżemem cynamonowym

bardzo smaczne ciasteczka stanowią idealne towarzystwo herbaty! Przy całej różnorodności asortymentu gotowych produktów kulinarnych nic nie zastąpi aromatu domowych wypieków. Zapach pieczonego ciasta zbiera krewnych przy jednym stole, tworzy komfort w domu, pozwala kobiecie pokazać się z najkorzystniejszej strony. Zaskocz innych, pozwól im cię podziwiać. Do herbaty upiec kruche ciasteczka z dżemem. To prosty przepis kulinarny, ale reszta nie musi o tym wiedzieć.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 19 % 16 g
węglowodany 75 % 62 g
408 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

pamiętaj, aby przesadzić mąkę przez sito, ubij żółtka jajek trzepaczką. Olej należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby stał w cieple przez 30 minut. Zrób zagłębienie na środku mąki i wlej ubite żółtka, dodaj granulowany cukier, zmiękczone masło lub margarynę, dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i dodaj zmielony cynamon do mieszanki. Zastąp ciasto, ale nie przesadzaj, wystarczy 2-3 minuty, w przeciwnym razie ciasteczka będą szorstkie, twarde. Wyjmij go na zimno lub włóż do lodówki, przykrywając czystym ręcznikiem.
po 40 minutach odważnie wyjmij, pokrój w małe ciastka i w każdym zrób wgłębienie, w którym umieścisz nadzienie. Wgłębienie można wykonać dnem małej szklanki. Połóż gruby dżem na półfabrykatach ciastek. Konieczne jest rozgrzanie piekarnika do 220 stopni i umieszczenie w nim blachy do pieczenia z ciasteczkami. Poczekaj 15 minut - możesz dostać! Ciasteczka muszą ostygnąć na blasze do pieczenia, w przeciwnym razie pękną.
pozostaje tylko posypać go cukrem pudrem i zaprosić gości! Przyjmuj komplementy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy