skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak bardzo szybko i dość łatwo zrobić domowe ciasteczka "chrust" z doskonałego ciasta na jajkach kurzych i wódce w głębokim tłuszczu, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przewiewnych i przyjemnie chrupiących wypieków.
Krok 2:

Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i rozbij do niej dwa jaja kurze, a następnie wlej szczyptę soli do miski i dobrze rozbijając wszystkie nici białkowe, ubij na gładką masę jajeczną.
Krok 3:

Dodaj dwie łyżki wódki do miski z masą jajeczną, którą w razie potrzeby można zastąpić sodą oczyszczoną i wymieszać.
Krok 4:

Weź drobne sito i przesiej do miski z masą jajeczną sto siedemdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości.
Krok 5:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj twarde ciasto.
Krok 6:

Kontynuuj dobre wyrabianie ciasta w misce rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji przez dziesięć minut.
Krok 7:

Włóż gęste i wystarczająco elastyczne ugniatane ciasto do celofanowej torby na trzydzieści minut.
Krok 8:

Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole i uformuj, a następnie podziel je na cztery identyczne kawałki.
Krok 9:

Posyp stół odrobiną mąki pszennej i naprzemiennie układaj kawałki ciasta, które następnie ugniataj i rozwałkuj na bardzo cienkie tortille.
Krok 10:

Weź nóż w kształcie i pokrój każdą tortillę na pięć do sześciu półfabrykatów.
Krok 11:

Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej wymaganą ilość oleju roślinnego i dobrze podgrzej w wysokiej temperaturze.
Krok 12:

Weź dwa widelce, a następnie luźno przykręć półfabrykat ciasta na jeden widelec, a następnie za pomocą drugiego widelca opuść półfabrykat do rondla z rozgrzanym olejem.
Krok 13:

Przytrzymaj obrabiany przedmiot drugim widelcem i lekko go obracając, smaż w głębokim tłuszczu przez jedną do dwóch minut z każdej strony.
Krok 14:

Rozłóż przygotowane ciasteczka "chrust" na talerzu pokrytym serwetką kuchenną.
Krok 15:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie pysznego, umiarkowanie słodkiego, przewiewnego i przyjemnie chrupiącego chrustu! Szybki w przygotowaniu i umiarkowanie słodki chrust z doskonałego ciasta bez wątpienia spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem! Domowy chrust zgodnie z naszym przepisem jest przygotowywany w pośpiechu, nie powoduje żadnych trudności i zawsze będzie odpowiedni na deser na herbatę, gdy Twoi goście są już na wyciągnięcie ręki! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


