herbatniki chrust na jajkach i wódce w głębokim tłuszczu

domowy deser z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie przewiewnych i chrupiących ciasteczek "chrust" z doskonałego ciasta na jajkach kurzych i wódce w głębokim tłuszczu, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 71 % 56 g
węglowodany 23 % 18 g
581 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo szybko i dość łatwo zrobić domowe ciasteczka "chrust" z doskonałego ciasta na jajkach kurzych i wódce w głębokim tłuszczu, które z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania przewiewnych i przyjemnie chrupiących wypieków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź miskę objętościową i rozbij do niej dwa jaja kurze, a następnie wlej szczyptę soli do miski i dobrze rozbijając wszystkie nici białkowe, ubij na gładką masę jajeczną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki wódki do miski z masą jajeczną, którą w razie potrzeby można zastąpić sodą oczyszczoną i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź drobne sito i przesiej do miski z masą jajeczną sto siedemdziesiąt gramów mąki pszennej najwyższej jakości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj twarde ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj dobre wyrabianie ciasta w misce rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji przez dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gęste i wystarczająco elastyczne ugniatane ciasto do celofanowej torby na trzydzieści minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu rozłóż ciasto na stole i uformuj, a następnie podziel je na cztery identyczne kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp stół odrobiną mąki pszennej i naprzemiennie układaj kawałki ciasta, które następnie ugniataj i rozwałkuj na bardzo cienkie tortille.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź nóż w kształcie i pokrój każdą tortillę na pięć do sześciu półfabrykatów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej wymaganą ilość oleju roślinnego i dobrze podgrzej w wysokiej temperaturze.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź dwa widelce, a następnie luźno przykręć półfabrykat ciasta na jeden widelec, a następnie za pomocą drugiego widelca opuść półfabrykat do rondla z rozgrzanym olejem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przytrzymaj obrabiany przedmiot drugim widelcem i lekko go obracając, smaż w głębokim tłuszczu przez jedną do dwóch minut z każdej strony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż przygotowane ciasteczka "chrust" na talerzu pokrytym serwetką kuchenną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty przepis na przygotowanie pysznego, umiarkowanie słodkiego, przewiewnego i przyjemnie chrupiącego chrustu! Szybki w przygotowaniu i umiarkowanie słodki chrust z doskonałego ciasta bez wątpienia spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem! Domowy chrust zgodnie z naszym przepisem jest przygotowywany w pośpiechu, nie powoduje żadnych trudności i zawsze będzie odpowiedni na deser na herbatę, gdy Twoi goście są już na wyciągnięcie ręki! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy