wędzenie terpug
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wszystko jest niezwykle proste!
1. Wypatrosz rybę, nie musisz czyścić łusek. Dobrze umyj.
2. Przetrzyj tusze solą. Pocieraj obficie, ryba nie bierze nadmiaru soli. Włóż rybę do lodówki na 6 godzin.
3. Umyj rybę z soli i osusz. Dobrze byłoby zawiesić i pozostawić na godzinę lub dwie w przeciągu. Jeśli muchy są osami, owiń rybę gazą.
4. Połóż wióry (dąb + olcha lub według własnego gustu)w wędzarni, a następnie rybę na ruszcie. Zamknąć. Jeśli uszczelnienie wodne-wlej wodę. Postaw na ogień. Kiedy pojawi się dym, Wykryj 35 minut.
5. Gotową rybę należy schłodzić i odstawić na kilka godzin do kilku dni.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Terpug - 102 kcal/100g