skład / składniki
metoda gotowania
maliny to smaczna i zdrowa jagoda, jest z niej wiele przepisów kulinarnych oraz Jedzenie i picie, ale prawdopodobnie nie można znaleźć lepszego i smaczniejszego napoju z wina malinowego. Po raz pierwszy musiałem spróbować domowego wina malinowego dziesięć lat temu u przyjaciela w kraju, teraz robię ten napój co sezon i traktuję ich gości.
Sortuj Maliny, nie myj, ponieważ drożdże na powierzchni jagód zostaną zmyte. Zmiażdż, wyciśnij sok przez materię, wlej wodę do soku i wlej połowę pożądanego cukru. To rozwiązanie nazywa się brzeczką. Brzeczkę wlewa się do pojemnika z wąską szyjką o ¾ objętości i umieszcza pod zamkiem wodnym.
po 6-7 dniach dodaj pozostały cukier. Fermentacja potrwa miesiąc lub trochę dłużej w temperaturze pokojowej.
po zakończeniu fermentacji wino usuwamy z osadu i przechowujemy przez kolejne 20 dni w temperaturze pokojowej w uzupełnionej misce (proces ten nazywa się cichą fermentacją). Następnie ponownie usuwamy z osadu i butelkujemy domowe wino malinowe. Okazuje się, że wino ma jasny szkarłatny kolor, ale smak będzie niezapomniany. Traktuj gości, na pewno docenią twój talent.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g