domowe wino malinowe

Przygotuj wino malinowe w domu! Przypomnij sobie smak lata zimą. Wino malinowe należy pić siedząc w cieple w długie zimowe wieczory i przewidując nadejście słonecznego lata.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
106 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 D

maliny to smaczna i zdrowa jagoda, jest z niej wiele przepisów kulinarnych oraz Jedzenie i picie, ale prawdopodobnie nie można znaleźć lepszego i smaczniejszego napoju z wina malinowego. Po raz pierwszy musiałem spróbować domowego wina malinowego dziesięć lat temu u przyjaciela w kraju, teraz robię ten napój co sezon i traktuję ich gości.
Sortuj Maliny, nie myj, ponieważ drożdże na powierzchni jagód zostaną zmyte. Zmiażdż, wyciśnij sok przez materię, wlej wodę do soku i wlej połowę pożądanego cukru. To rozwiązanie nazywa się brzeczką. Brzeczkę wlewa się do pojemnika z wąską szyjką o ¾ objętości i umieszcza pod zamkiem wodnym.
po 6-7 dniach dodaj pozostały cukier. Fermentacja potrwa miesiąc lub trochę dłużej w temperaturze pokojowej.
po zakończeniu fermentacji wino usuwamy z osadu i przechowujemy przez kolejne 20 dni w temperaturze pokojowej w uzupełnionej misce (proces ten nazywa się cichą fermentacją). Następnie ponownie usuwamy z osadu i butelkujemy domowe wino malinowe. Okazuje się, że wino ma jasny szkarłatny kolor, ale smak będzie niezapomniany. Traktuj gości, na pewno docenią twój talent.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy