skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić potykacz? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Posortuj czarną porzeczkę, dokładnie spłucz i osusz na rozłożonym ręczniku.
Krok 3:
Zagotuj syrop cukrowy. Aby to zrobić, dodaj cukier do wody, wymieszaj i zagotuj na kuchence.
Krok 4:
Podczas gotowania syropu zetrzyj czarną porzeczkę drewnianym tłuczkiem, przenosząc ją do odpowiedniego płaskiego naczynia. Zamiast popychacza możesz użyć blendera lub maszynki do mięsa.
Krok 5:
Odcedź powstałą masę jagodową przez gazę lub inną odpowiednią tkaninę. Jeśli masz dobrą sokowirówkę, możesz początkowo z niej skorzystać. Ciasto jagodowe można wyrzucić lub zastosować do czegoś innego, w tym przepisie już go nie potrzebujemy.
Krok 6:
Syrop cukrowy po ugotowaniu staje się apetycznie złoty i klarowny :)
Krok 7:
Wlej sok z porzeczek do syropu i jeszcze raz zagotuj.
Krok 8:
A teraz zaczyna się zabawa :) wyłącz ogień i dodaj wódkę do syropu. Wymieszaj i ponownie umieść na wolnym ogniu.
Krok 9:
Gdy mieszanina nieco zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia i ostudź zawartość. Wlej syrop z wódką do butelek, szczelnie je zakorkuj i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Po staniu potykacz staje się wielokrotnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Chociaż możesz spróbować od razu po ugotowaniu. Ile powinien nalegać potykacz? To zależy od twojej cierpliwości) przez tydzień lub dłużej.
Krok 10:
Ciesz się jasnym i słodkim napojem! :)
istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych na jego przygotowanie. Jednym z nich jest potykacz na porzeczkach.
zapamiętam tego potykacza na całe życie. Poszliśmy z dziewczyną do sąsiadów w akademiku, poproś o streszczenie. A tam-wiejskie Jedzenie na stole, goście z domu i butelka z jakimś napojem. Zaprosili nas do stołu. Początkowo odrzuciliśmy, ale w końcu się zgodziliśmy. Wypiliśmy kieliszek. Jedli, rozmawiali. Po godzinie okazało się, że czas się uczyć. Chodź, mówię, Nin. Mówi: "Chodźmy", usiądźmy dalej. Znowu jej-chodź, kiwa mi głową i znowu siedzimy. Patrzę, gospodarze jakoś dziwnie na nas patrzyli, siedzimy przez trzecią godzinę. Szepczę do Ninke: "dlaczego nie wstajesz?", a ona do mnie: "nogi nie idą, a Ty co?"I mam to samo". W końcu właściciele musieli nas eskortować do sąsiedniego pokoju. Podstępny napój potkacza.
pomocna wskazówka! Nie wyrzucaj ciasta porzeczkowego pozostałego po przygotowaniu napoju, można go użyć do przygotowania pysznego napoju owocowego lub kompotu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g