skład / składniki
metoda gotowania
to kulinarny przepis na bardzo wyrafinowany likier, który jest używany do komponowania wielu koktajli. Koktajle alkoholowe są cenne, ponieważ można je spożywać z jedzeniem lub samodzielnie. Dlatego we współczesnym społeczeństwie koktajle są bardzo popularne.
bierzemy 24 gramy mielonej kawy "czekolada", parzymy ją w Turku lub w ekspresie do kawy z dodatkiem kardamonu i waniliny. Schłodzić do temperatury pokojowej. Oddzielnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. I też chłodzimy. Wymieszaj oba gotowe płyny-kawę i miód, dodaj pozostałą mieloną kawę. Wlej alkohol do przygotowanej cieczy i natychmiast zamknij pokrywkę lub korek, aby alkohol nie wyparował.
w temperaturze pokojowej nalegaj przez miesiąc. Gotowy napój jest filtrowany przez cztery warstwy gazy i butelkowany. W butelkach Kahlua powinna stać przez co najmniej tydzień. Następnie wysyłamy je do lodówki.
chcę ostrzec, że ten przepis Kahlua został stworzony specjalnie do domowego gotowania. Klasyczny przepis nie zawiera miodu. A jednak, jeśli nie masz alkoholu, ale masz wódkę, możesz przygotować taki Likier, zastępując objętość alkoholu i część wody wódką. Ilość wody w tym wariancie maleje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g