wino śliwkowe z dodatkiem cukru

Oryginalny pachnący bukiet receptury spodoba się tak wielu!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 21 g
88 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 15 min

wino ze śliwek można przygotować na różne sposoby. Na przykład ten przepis kulinarny nie zawiera wódki ani alkoholu, potrzebujesz tylko samych śliwek i odrobiny cukru. Fermentacja wina zajmuje jednak znacznie więcej czasu, ale smak napoju jest bardziej nasycony. Przepis na wino śliwkowe można znaleźć w wielu kuchniach-śliwki rosną wszędzie.
bierzemy tylko soczyste, dojrzałe śliwki ściśle jednej odmiany. W żadnym wypadku nie mieszaj odmian, w przeciwnym razie głowa zacznie boleć od wina. Dobrze jest wziąć do tego przejrzałe śliwki, w których jest jeszcze więcej soku. Najważniejszą rzeczą jest sok wydzielany przez nich podczas fermentacji. Im więcej soku, tym więcej wina.
dobrze umyj śliwki, usuń łodygi, pokrój na dwie połówki. Wyrzucamy kości i wkładamy śliwki do szklanych pojemników z wąską szyjką. Wypełniamy je cukrem i zamykamy gumową rękawicą na wierzchu. Umieszczamy butle w ciemnym, ciepłym miejscu i zapominamy o nich przez co najmniej półtora miesiąca. Jest to czas potrzebny do fermentacji. Po upływie terminu przefiltruj Wino i wlej do butelek. Natychmiast zakorkuj butelki i włóż je do lodówki. Każde jedzenie może pasować do naszego schłodzonego wina: dania mięsne i warzywne – wszystko oprócz deserów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy