skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie odpowiednie składniki. Brzoskwinie najlepiej nadają się do odmian-nektaryny.
Krok 2:

Przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia ciasta, wanilinę i szczyptę soli do miski.
Krok 3:

Obierz owoce brzoskwiń i zetrzyj na puree.
Krok 4:

Zrób biszkopt. Ubij jajka i cukier granulowany, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:

Nie przestając ubijać, nie dodawaj mąki dużymi porcjami i doprowadzić do gładkości. Następnie dodaj przecier brzoskwiniowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 7:

Weź kształt o pożądanej objętości, biorąc pod uwagę wzrost biszkoptu. Nasmaruj dno olejem. Może być wyłożony papierem do pieczenia. Krawędzie formy nie powinny być smarowane. Ciasto wzrośnie bardziej równomiernie. Wlej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez co najmniej 35 minut. Pierwsze 20 minut. pieczenia nie można otworzyć piekarnika, aby uniknąć wytrącania się biszkoptu.
Krok 8:

Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj kremy. Ubij śmietanę z cukrem.
Krok 9:

Krem bezowy, przygotowywany jak zwykła beza. Musisz dokładnie ubić białka z cukrem, aż masa wzrośnie trzy razy. Krem powinien być bujny i stabilny.
Krok 10:

Po upieczeniu biszkoptu ostudź trochę i pokrój na dwa ciasta.
Krok 11:

Dolne ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, namoczyć plasterek syropem brzoskwiniowym lub likierem, posmarować kremem maślanym i równomiernie ułożyć małe kawałki brzoskwini.
Krok 12:

Drugi krem, również nasączony syropem i posmarowany kremem bezowym.
Krok 13:

Pierwsze ciasto, które na arkuszu przykryć drugim ciastem. Posmaruj obrabiany przedmiot kremem bezowym na wierzchu, udekoruj plasterkami brzoskwiń. Możesz dodać pestki brzoskwini. Włóż do nagrzanego i wyłączonego piekarnika, aby wysuszyć bezę. Lub trzymaj na minimalnym ogniu przez 5 minut.
Krok 14:

To piękne ciasto ze świeżymi brzoskwiniami. Bardzo smaczne i pachnące i nie mniej piękne. Takie wypieki nie wstydzą się podawać nawet na świątecznym stole.
Krok 15:

Ostrożnie pokrój gotowe ciasto na porcje i podawaj. Świetna uczta na herbatę z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!
zaskakująco delikatny i pyszny deser o smaku i aromacie brzoskwiń. Idealny na każdą okazję, a także na imprezę dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g


