soczyste babeczki jabłkowe z cytryną

szybkie w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne babeczki. Spróbuj!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 63 % 29 g
245 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

1. Przygotowanie tych babeczek jest bardzo proste, jeśli masz mikser-możesz również ręcznie ubić masło z cukrem, ale przez bardzo długi czas.
2. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu się rozgrzać, zmięknąć. Umieść masło, połowę normy cukru w misce miksera i ubij ze średnią prędkością-cukier powoli się rozpuszcza, masło staje się białe i staje się bardziej puszyste. Dodaję drugą połowę cukru i jedno jajko, nadal ubijam ze średnią prędkością, a następnie kładę drugie jajko, nie przestając bić. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się delikatna, lekka, kremowa – gotowe.
3. Podczas ubijania masła obieram jabłka ze skóry i nasion i kroję w małe kostki. Aby nie ciemnieć, okresowo wyciskam na nich trochę soku z cytryny i mieszam. Wygodnie jest zmierzyć słoik-potrzebujesz pełnego półlitrowego słoika pokrojonych jabłek. Dla odniesienia-to 8-10 sztuk małych jabłek ogrodowych.
4. Ubitą masę olejowo-jajeczną wlewam do miski, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszam-ciasto jest gęste, ale miękkie i lekkie, bujne. Dodaję jabłka, ponownie mieszam-jest dużo jabłek, prawie tyle samo co ciasta.
5. Włóż do foremek, możesz prawie do góry-babeczki wznoszą się ze zjeżdżalnią, ale nie uciekają. Okazuje się, że 16 sztuk.
6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni wcześniej, umieść kokilki i piecz, aż się zrumienią. Zajęło mi to około 18-20 minut. Gotowe babeczki układam do ostygnięcia na ruszcie, posypuję cukrem pudrem i cynamonem.
7. Okazało się, że bardzo lekkie i przewiewne babeczki, jabłka upiekły się i stały się miękkie i delikatne. Smaczne i aromatyczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy