skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Przygotowanie tych babeczek jest bardzo proste, jeśli masz mikser-możesz również ręcznie ubić masło z cukrem, ale przez bardzo długi czas.
2. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu się rozgrzać, zmięknąć. Umieść masło, połowę normy cukru w misce miksera i ubij ze średnią prędkością-cukier powoli się rozpuszcza, masło staje się białe i staje się bardziej puszyste. Dodaję drugą połowę cukru i jedno jajko, nadal ubijam ze średnią prędkością, a następnie kładę drugie jajko, nie przestając bić. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się delikatna, lekka, kremowa – gotowe.
3. Podczas ubijania masła obieram jabłka ze skóry i nasion i kroję w małe kostki. Aby nie ciemnieć, okresowo wyciskam na nich trochę soku z cytryny i mieszam. Wygodnie jest zmierzyć słoik-potrzebujesz pełnego półlitrowego słoika pokrojonych jabłek. Dla odniesienia-to 8-10 sztuk małych jabłek ogrodowych.
4. Ubitą masę olejowo-jajeczną wlewam do miski, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, mieszam-ciasto jest gęste, ale miękkie i lekkie, bujne. Dodaję jabłka, ponownie mieszam-jest dużo jabłek, prawie tyle samo co ciasta.
5. Włóż do foremek, możesz prawie do góry-babeczki wznoszą się ze zjeżdżalnią, ale nie uciekają. Okazuje się, że 16 sztuk.
6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni wcześniej, umieść kokilki i piecz, aż się zrumienią. Zajęło mi to około 18-20 minut. Gotowe babeczki układam do ostygnięcia na ruszcie, posypuję cukrem pudrem i cynamonem.
7. Okazało się, że bardzo lekkie i przewiewne babeczki, jabłka upiekły się i stały się miękkie i delikatne. Smaczne i aromatyczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g




