skład / składniki
metoda gotowania
zajmijmy się przygotowaniem ciasta maślanego na kefirze bez drożdży. Ciasto z pewnością okaże się przewiewne i bujne, ale z zastrzeżeniem kilku subtelności. Po pierwsze, wszystkie składniki ciasta powinny być ciepłe, co najmniej w temperaturze pokojowej (kefir nadal będzie musiał być lekko podgrzany), ale nie gorące. Ugniatanie takiego ciasta, w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, musi być wykonane bardzo szybko, w przeciwnym razie ciasto będzie ciasne, a produkty twarde i nie bujne. Po trzecie, ciasto kefirowe, a także drożdżowe, po ugniataniu należy trochę odpocząć, ale oczywiście nie tyle czasu, wystarczy 20 minut. Po czwarte, produkty z ciasta przed pieczeniem, aby okazały się nie tylko maślane i przewiewne, ale także piękne, nie zapomnij posmarować ubitym jajkiem.
zagniataj ciasto. W dużej misce wlej suche składniki: przesianą mąkę, cukier, sól i sodę. To dzięki sodzie uzyskuje się bogate, bujne ciasto na kefirze nawet bez drożdży, więc w żadnym wypadku nie można o tym zapomnieć. Wymieszaj składniki.
kefir jest lekko podgrzewany w kuchence mikrofalowej, ale wystarczy 15 sekund przy maksymalnej mocy, nie można pozwolić, aby się zestalił lub po prostu stał się gorący. Wlej kefir i olej roślinny do miski z suchymi składnikami, zagniataj ciasto. Robimy to bardzo szybko, ciasto powinno być miękkie i nie ciasne. Zwiń go w kulkę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na stole na 20 minut. W międzyczasie możesz zrobić nadzienie lub krem do bułek, jeśli planujesz ich użyć. Po określonym czasie przechodzimy do formowania i pieczenia bułek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g