ciasto drożdżowe na kefirze jak puch

Prosty przepis na uniwersalne ciasto do różnych wypieków. Ciasto okazuje się przewiewne, a produkty z niego wychodzą miękkie i bujne. Przygotowuje się go na kefirze z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Można z niego upiec ciasta, paszteciki, bułeczki, bajgle itp. Jeśli posmarujesz produkty żółtkiem jaja lub całym ubitym jajkiem z dodatkiem mleka, okażą się różowe i błyszczące.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 59 % 37 g
327 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce o odpowiedniej wielkości wymieszaj wszystkie luźne składniki przygotowane do ciasta: przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast cukru możesz użyć cukru pudru kupionego w sklepie w formie gotowej lub zmielić cukier w młynku do pożądanego stanu. Drożdże można wziąć nie suche, ale świeże-w tym przypadku potrzebujesz 10 gramów i należy je wstępnie wymieszać i pozostawić na 5 minut z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej olej roślinny i ciepły kefir do miski. Kefir można wcześniej ustawić z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową, ale najlepiej jest go znacznie podgrzać w rondlu na kuchence do temperatury 40 stopni-optymalnej do przygotowania ciasta drożdżowego i fermentacji drożdży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy ugniatać ciasto łyżką, gdy zbierze się w grudkę, przenosimy je na stół i kontynuujemy ugniatanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto na stole przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i gładkie, nie dodawaj już mąki, ponieważ ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby możesz lekko nasmarować ręce bezwonnym olejem roślinnym. Uformuj kulkę z ciasta, przenieś do miski, przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatamy ciasto, dzielimy na kawałki i Rzeźbimy bułki lub ciasta z dowolnym nadzieniem.

bardzo prosty i bardzo udany przepis na ciasto drożdżowe na kefirze. Kefir jest odpowiedni 2,5% dobrej jakości i świeży. Jeśli wolisz słodkie wypieki, Dodaj do ciasta wanilinę lub cukier waniliowy do smaku, a następnie wypieki nabiorą dodatkowego smaku. Gotuj z gorliwością, dobrym nastrojem i uśmiechem - to główna zasada udanego wyrabiania ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy