skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce o odpowiedniej wielkości wymieszaj wszystkie luźne składniki przygotowane do ciasta: przesianą mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast cukru możesz użyć cukru pudru kupionego w sklepie w formie gotowej lub zmielić cukier w młynku do pożądanego stanu. Drożdże można wziąć nie suche, ale świeże-w tym przypadku potrzebujesz 10 gramów i należy je wstępnie wymieszać i pozostawić na 5 minut z cukrem.
Krok 2:
Następnie wlej olej roślinny i ciepły kefir do miski. Kefir można wcześniej ustawić z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową, ale najlepiej jest go znacznie podgrzać w rondlu na kuchence do temperatury 40 stopni-optymalnej do przygotowania ciasta drożdżowego i fermentacji drożdży.
Krok 3:
Zaczynamy ugniatać ciasto łyżką, gdy zbierze się w grudkę, przenosimy je na stół i kontynuujemy ugniatanie.
Krok 4:
Zagniataj ciasto na stole przez 5-7 minut, aż będzie gładkie i gładkie, nie dodawaj już mąki, ponieważ ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby możesz lekko nasmarować ręce bezwonnym olejem roślinnym. Uformuj kulkę z ciasta, przenieś do miski, przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 5:
Ugniatamy ciasto, dzielimy na kawałki i Rzeźbimy bułki lub ciasta z dowolnym nadzieniem.
bardzo prosty i bardzo udany przepis na ciasto drożdżowe na kefirze. Kefir jest odpowiedni 2,5% dobrej jakości i świeży. Jeśli wolisz słodkie wypieki, Dodaj do ciasta wanilinę lub cukier waniliowy do smaku, a następnie wypieki nabiorą dodatkowego smaku. Gotuj z gorliwością, dobrym nastrojem i uśmiechem - to główna zasada udanego wyrabiania ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g