ciasto z ciasta Aleksandryjskiego

absolutnie niesamowite ciasta! Zawsze się udaje. Ciasto Aleksandryjskie układa się wieczorem, a rano przystępujemy do pieczenia ciast wielkanocnych. Piec ten przepis już czwarty rok z rzędu. Ciasta są słodkie, delikatne, przewiewne. W życiu nie jadłem smaczniejszego! Zaletą tego ciasta jest to, że okazuje się słodkie i chcesz je zjeść w całości, a nie tylko na wierzchu z lukrem. Kto martwi się o ilość cukru, nie martw się! Ciasta wielkanocne są umiarkowanie słodkie, jak pyszna bułka. Jeśli nadal jesteś zdezorientowany taką ilością cukru, możesz włożyć mniej.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 48 g
304 kcal
IG: 2 / 6 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z porcji okazuje się wiele ciast wielkanocnych, możesz bezpiecznie podzielić liczbę składników przez 2, 3, 4... Tym razem zrobiłem ugniatanie na 1/3 produktów. Najpierw przygotujemy pierwszą część produktów (mleko, drożdże, miękkie masło, cukier, jajka i żółtka).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka i żółtka mieszamy z cukrem. Lekko ubijamy, nie trzeba długo ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmiękczone masło i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (możesz zostawić je na noc).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rano bierzemy drugą część składników (sól, rodzynki, cukier waniliowy, koniak i około 2,5 kg mąki) i dodajemy do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rodzynki są wstępnie gotowane na parze we wrzącej wodzie,a następnie suszone ręcznikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść miękkie, lepkie ciasto, maczając opuszki palców w oleju słonecznikowym. Zajmuje mi prawie 3 kg, nieco ponad 2,5 kg.ponieważ mąka jest inna, ilość może się różnić, więc musisz skupić się na konsystencji ciasta. Ciasto powinno być miękkie i lepkie, w żadnym wypadku nie strome!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ciasto Aleksandryjskie na półtorej godziny do wyrośnięcia,aż podwoi się. Nie musisz go jeszcze raz ugniatać!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast układamy ciasto Aleksandryjskie na przygotowanych foremkach. Wkładamy nieco mniej niż połowę formy i zostawiamy, aby ciasto lekko urosło. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (mniej nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasto będzie nadal pasować, a nie piec). Czekamy, aż ciasta zostaną upieczone, około 30-40 minut (w zależności od wielkości ciasta). Gotowość ciast można sprawdzić wykałaczką.

posmaruj wierzch schłodzonych ciast wielkanocnych lukrem i udekoruj według własnych upodobań.

oprócz rodzynek jako wypełniacza można również użyć suszonych moreli, suszonych śliwek, kandyzowanych owoców i orzechów.

miłej i smacznej Wielkanocy dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy