skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z porcji okazuje się wiele ciast wielkanocnych, możesz bezpiecznie podzielić liczbę składników przez 2, 3, 4... Tym razem zrobiłem ugniatanie na 1/3 produktów. Najpierw przygotujemy pierwszą część produktów (mleko, drożdże, miękkie masło, cukier, jajka i żółtka).
Krok 2:
Jajka i żółtka mieszamy z cukrem. Lekko ubijamy, nie trzeba długo ubijać.
Krok 3:
Dodaj zmiękczone masło i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.
Krok 4:
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (możesz zostawić je na noc).
Krok 5:
Rano bierzemy drugą część składników (sól, rodzynki, cukier waniliowy, koniak i około 2,5 kg mąki) i dodajemy do ciasta.
Krok 6:
Rodzynki są wstępnie gotowane na parze we wrzącej wodzie,a następnie suszone ręcznikiem.
Krok 7:
Zagnieść miękkie, lepkie ciasto, maczając opuszki palców w oleju słonecznikowym. Zajmuje mi prawie 3 kg, nieco ponad 2,5 kg.ponieważ mąka jest inna, ilość może się różnić, więc musisz skupić się na konsystencji ciasta. Ciasto powinno być miękkie i lepkie, w żadnym wypadku nie strome!
Krok 8:
Pozostaw ciasto Aleksandryjskie na półtorej godziny do wyrośnięcia,aż podwoi się. Nie musisz go jeszcze raz ugniatać!
Krok 9:
Natychmiast układamy ciasto Aleksandryjskie na przygotowanych foremkach. Wkładamy nieco mniej niż połowę formy i zostawiamy, aby ciasto lekko urosło. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (mniej nie jest konieczne, w przeciwnym razie ciasto będzie nadal pasować, a nie piec). Czekamy, aż ciasta zostaną upieczone, około 30-40 minut (w zależności od wielkości ciasta). Gotowość ciast można sprawdzić wykałaczką.
posmaruj wierzch schłodzonych ciast wielkanocnych lukrem i udekoruj według własnych upodobań.
oprócz rodzynek jako wypełniacza można również użyć suszonych moreli, suszonych śliwek, kandyzowanych owoców i orzechów.
miłej i smacznej Wielkanocy dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g