francuskie ciasto domowej roboty

miękkie ciasto drożdżowe do każdego wypieku! Kuchnia francuska jest uważana za miejsce narodzin wykwintnych i smacznych potraw, w tym pysznych wypieków. To francuskie domowe ciasto nadaje się do każdego wypieku: bułek, pasztecików, bagietek i bochenków.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 56 % 36 g
365 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Zmiękczone niesolone masło wkładamy do głębokiej miski, siekamy nożem. Zamiast masła można użyć margaryny, okaże się bardziej budżetowy, ale taka wymiana nie wpływa na jakość pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z jaj kurzych do ciasta potrzebujemy tylko żółtek, oddzielamy je od białek. Żółtka wysyłamy do miski z olejem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, mieszaj, aż będzie gładki i cukier się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance z ciepłym mlekiem (mleko należy podgrzać do temperatury 36 stopni, można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, najważniejsze jest, aby nie przegrzewać mleka, aby nie zepsuć działania drożdży) rozcieńczyć suche drożdże, wymieszać, aby całkowicie rozdzieliły się w mieszaninie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą mieszankę mleczno-drożdżową do miski z masłem i jajkiem. Ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem, dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Gdy ciasto stanie się trudne do wymieszania rękami, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie, ponieważ jakość i gęstość produktu u producentów jest inna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję, lekko przylegającą do dłoni, ale nie pozostającą na dłoniach. Włóż ciasto do plastikowej torby, zawiąż i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe, przechodzimy do formowania z niego produktów: bułek, ciast, a nawet słynnych francuskich rogalików. Z takiego ciasta uzyskuje się bardzo smaczne, miękkie i przewiewne bochenki i bagietki, bardzo popularne we Francji nie tylko jako muffin na herbatę lub kawę, ale także doskonałą bazę do kanapek z pikantnym nadzieniem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy