włoskie ciasta soffioni, krem cytrynowy z ricottą

niezwykły, interesujący i bardzo smaczny deser! Bardzo ciekawy, niezwykły i pyszny włoski deser. Chrupiące ciasto i delikatny krem ricotta z nutą cytryny w Nutri.
gali nartjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 62 % 31 g
270 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj wszystkie składniki: oliwę z oliwek, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do powstałej mieszanki i zagnieść gęste ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. I wstaw do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz zrobić krem. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel żółtka od białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń skórkę z cytryny. Tylko górna żółta część skórki. Za pomocą drobnej tarki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie w misce wymieszaj żółtka, skórkę z cytryny, cukier i ubij mikserem przez pięć minut, aż będą białe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dodaj ricottę i ubijaj jeszcze kilka minut, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj szczyptę soli do białek, kilka kropli soku z cytryny i dobrze ubij na gęste szczyty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładkie. Ubite białka i żółtka z ricottą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki. Posyp powierzchnię roboczą mąką, posyp ciasto odrobiną mąki. Cienko rozwałkuj ciasto o grubości około 1 milimetra i pokrój na kwadraty dziesięć na dziesięć centymetrów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kwadraty ciasta w foremkach na muffinki. Krawędzie powinny zwisać. Formy mogą być wykonane z metalu lub silikonu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż krem wewnątrz, całkowicie wypełniając formy. I przykryj go wolnymi rogami ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczemy ciasta w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez dwadzieścia minut. Następnie obniż temperaturę do stu pięćdziesięciu stopni i piecz przez kolejne dwadzieścia minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Deser należy trochę ostudzić i wyjąć z foremek. Następnie posyp cukrem pudrem, a włoskie ciasta soffioni są gotowe.

na stronie geograficznej znalazłem, że soffioni to podziemne źródła przegrzanej pary, powstałe w wyniku ogrzewania wód gruntowych gorącymi gazami z komory magmowej, która jeszcze nie zatrzymała się na głębokości.
być może dlatego te ciasta są tak nazywane, ciasta są pieczone razem ze śmietaną, podczas pieczenia krem mocno unosi się jak wulkan, a następnie osiada.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy