skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Aby to zrobić, w misce wymieszaj wszystkie składniki: oliwę z oliwek, cukier, szczyptę soli i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 2:

Przesiej mąkę do powstałej mieszanki i zagnieść gęste ciasto.
Krok 3:

Włóż ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. I wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 4:

Teraz musisz zrobić krem. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel żółtka od białek.
Krok 5:

Usuń skórkę z cytryny. Tylko górna żółta część skórki. Za pomocą drobnej tarki.
Krok 6:

Następnie w misce wymieszaj żółtka, skórkę z cytryny, cukier i ubij mikserem przez pięć minut, aż będą białe.
Krok 7:

Teraz dodaj ricottę i ubijaj jeszcze kilka minut, aż będzie gładka.
Krok 8:

Dodaj szczyptę soli do białek, kilka kropli soku z cytryny i dobrze ubij na gęste szczyty.
Krok 9:

Teraz wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż będzie gładkie. Ubite białka i żółtka z ricottą.
Krok 10:

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Posyp powierzchnię roboczą mąką, posyp ciasto odrobiną mąki. Cienko rozwałkuj ciasto o grubości około 1 milimetra i pokrój na kwadraty dziesięć na dziesięć centymetrów.
Krok 11:

Rozłóż kwadraty ciasta w foremkach na muffinki. Krawędzie powinny zwisać. Formy mogą być wykonane z metalu lub silikonu.
Krok 12:

Rozłóż krem wewnątrz, całkowicie wypełniając formy. I przykryj go wolnymi rogami ciasta.
Krok 13:

Pieczemy ciasta w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez dwadzieścia minut. Następnie obniż temperaturę do stu pięćdziesięciu stopni i piecz przez kolejne dwadzieścia minut.
Krok 14:

Deser należy trochę ostudzić i wyjąć z foremek. Następnie posyp cukrem pudrem, a włoskie ciasta soffioni są gotowe.
na stronie geograficznej znalazłem, że soffioni to podziemne źródła przegrzanej pary, powstałe w wyniku ogrzewania wód gruntowych gorącymi gazami z komory magmowej, która jeszcze nie zatrzymała się na głębokości.
być może dlatego te ciasta są tak nazywane, ciasta są pieczone razem ze śmietaną, podczas pieczenia krem mocno unosi się jak wulkan, a następnie osiada.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g


