kwaśne ciasto drożdżowe

idealny przepis na ciasto na pikantne wypieki! Teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na kwaśne ciasto do przygotowania szerokiej gamy pikantnych wypieków.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 74 % 45 g
280 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto jest przygotowywane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw na kilka godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę produktów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Walczymy!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mąką i ponownie odstaw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz zrobić niesłodzone bułeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chleb z serem i czosnkiem z kwaśnego ciasta.

zaczynamy więc od wlania jednej części przesianej mąki do średniej wielkości rondla, dodania do niej drożdży rozcieńczonych w 1,5 szklanki ciepłej wody i zagniatania jednorodnego, elastycznego ciasta.

teraz przykryj rondel ręcznikiem kuchennym i umieść go w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie dodaj do ciasta 2 jaja kurze, szklankę mleka, łyżeczkę soli i łyżkę granulowanego cukru.

teraz wlej drugą część przesianej mąki do naszego rondla i dobrze wymieszaj. Następnie rozprowadzamy ciasto na stole posypanym mąką, kładziemy na nim kawałek masła (około 100 gramów) i wprowadzamy do przygotowanego ciasta.

następnie uderzamy nasze ciasto o stół przez około 5-7 minut. Następnie ubite ciasto ponownie wkładamy do rondla, posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przygotowujemy z niego niezbędny produkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy