skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od wlania jednej części przesianej mąki do średniej wielkości rondla, dodania do niej drożdży rozcieńczonych w 1,5 szklanki ciepłej wody i zagniatania jednorodnego, elastycznego ciasta.
teraz przykryj rondel ręcznikiem kuchennym i umieść go w ciepłym miejscu na kilka godzin. Po tym czasie dodaj do ciasta 2 jaja kurze, szklankę mleka, łyżeczkę soli i łyżkę granulowanego cukru.
teraz wlej drugą część przesianej mąki do naszego rondla i dobrze wymieszaj. Następnie rozprowadzamy ciasto na stole posypanym mąką, kładziemy na nim kawałek masła (około 100 gramów) i wprowadzamy do przygotowanego ciasta.
następnie uderzamy nasze ciasto o stół przez około 5-7 minut. Następnie ubite ciasto ponownie wkładamy do rondla, posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przygotowujemy z niego niezbędny produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g