dżem bez gotowania imbir cytrynowy miód

niezwykle zdrowy dżem o przyjemnym bogatym smaku. Łatwość przygotowania Bardzo smaczny i niezwykle zdrowy dżem imbirowy.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
156 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj imbir i cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój imbir na cienkie plasterki, aż stanie się przezroczysty, ostrożnie usuwając skórę. Nie można usunąć skóry,ale po prostu umyć ją dwukrotnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytryny w plasterki i wyjmij nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekany imbir i cytrynę zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinieneś uzyskać jednorodną papkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód do powstałej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowany dżem można przechowywać w słoikach w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W celach leczniczych i profilaktycznych zaleca się spożywanie łyżeczki rano przed posiłkiem. Ale możesz też użyć go jako deseru z herbatą lub kawą.

imbir jest naprawdę wyjątkowy ze względu na swoje właściwości oraz niepowtarzalny smak i aromat.
wśród osób, które znam, nie ma ani jednej osoby, która nie lubiłaby imbiru.
gotowy dżem imbirowy nie wymaga gotowania, więc wszystkie korzystne właściwości składników są całkowicie zachowane w dżemie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g

Podobne przepisy