Nalewka na orzeszki piniowe na bimber

Naturalny mocny domowy napój alkoholowy! Nalewki na cedrze są przygotowywane na różne sposoby i przy użyciu różnych surowców cedrowych: orzeszków piniowych, ziaren orzeszków, a nawet łupin cedru, bazę alkoholową można również wybrać w zależności od pożądanego smaku gotowego napoju.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 63 % 10 g
węglowodany 25 % 4 g
349 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przygotujemy nalewkę z bimbru na orzeszkach piniowych. Najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości surowce i bazę alkoholową. Orzeszki piniowe powinny być świeże, aby od momentu zbioru minął nie więcej niż rok, tylko przy użyciu takich orzechów można przygotować nalewkę leczniczą. Świeżość orzechów można określić na podstawie wyglądu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Powinny być równe, tej samej wielkości, ciemnego, bogatego koloru, bez białawych plam i pleśni. Jądro takich orzechów powinno być świeże, białe i soczyste. Jednak świeże orzeszki piniowe zawierają dużo żywicy, która prawdopodobnie może nadać napojowi nadmierny cierpki smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby pozbyć się nadmiaru żywicy w surowcach, orzechy sosny są dokładnie myte i zalewane wrzącą wodą, aby woda całkowicie zakryła wszystkie orzechy. Pozostaw na pięć minut, powtórz procedurę trzy razy. Spuścić wodę, wysuszyć orzechy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż orzeszki piniowe do szklanego pojemnika i napełnij bimber. W razie potrzeby możesz dodać trochę cukru, aby smak nalewki nabrał lekkiej, lekko wyczuwalnej słodyczy. Jeśli napój jest przygotowywany jako napój alkoholowy na uczty, to oprócz tych składników można dodać cynamon, goździki, skórkę pomarańczową lub miód. Do przygotowania nalewki leczniczej nie należy stosować dodatków. Zamykamy butelkę z pustą nalewką gumową pokrywką i ub

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz nalegać na napój przez co najmniej dwa tygodnie, ale im dłużej stoisz, tym mocniejszy, bardziej aromatyczny i bogatszy w smak i kolor będzie napój. Okresowo nalewkę należy sprawdzać, wstrząsać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie wlej bimber nalany na cedr do innego pojemnika, przefiltruj kilka razy przez gazę złożoną w kilku warstwach. Wlej gotową nalewkę do szklanej butelki, zakorkuj i przechowuj w lodówce. Napój leczniczy jest gotowy.

stosowanie umiarkowanej ilości nalewki cedrowej ma korzystny wpływ na organizm ludzki, zapobiega różnym chorobom, zwiększa odporność, wzmacnia układ nerwowy, poprawia kondycję włosów, paznokci, zębów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: