Nalewka z borówki brusznicy na bimber

przyjemna domowa nalewka alkoholowa! Pikantna, pachnąca nalewka z borówki brusznicy na bimber nadaje się na spokojne rodzinne wakacje i duże uczty! Taki napój jest niezwykły i mile zaskoczy Twoich gości.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
255 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Piękno tej nalewki polega na tym, że można ją przygotować o każdej porze roku, więc nie tylko świeże, ale także mrożone borówki brusznicy są idealne. Weź wysokiej jakości bimber, najlepiej, jeśli jest to Twój domowy bimber. Zasadniczo możesz użyć zwykłej wódki, ale w tym przypadku smak będzie nieco inny. Cukier można wziąć biały lub brązowy-nada nalewce lekki karmelowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody dobrze opłucz i osusz, a następnie lekko zetrzyj. Jeśli używasz mrożonych jagód, musisz je najpierw odpowiednio rozmrozić. Zgadza się-oznacza to, że najpierw jagody należy przenieść do lodówki, w której temperatura wynosi +5 stopni, a dopiero po kilku godzinach można kontynuować rozmrażanie w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś zmiażdżone jagody do pojemnika, w którym nalegasz na napój. Polecam do tego użyć zwykłego szklanego słoika, ponieważ nadal będziemy filtrować nalewkę i wlać ją do pięknej butelki później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie wlej cukier na jagody - konieczne jest, aby warstwy się nie mieszały. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań. Jeśli przygotowujesz nalewkę głównie do spożycia przez mężczyzn, możesz ograniczyć się do 1 łyżki cukru. Jeśli dla kobiet, to jego ilość można zwiększyć. A także na tym etapie do nalewki można dodać inne przyprawy dla smaku: wanilię, goździki, cynamon i inne. Ta opcja z przyprawami oczywiście bardziej spodoba się kobiecie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wlej bimber.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoik pokrywką i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu, aby napój zaparzył się przez 21 dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie odcedź nalewkę za pomocą małego sita i wlej do butelki lub łodygi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przyjmuj stopniowo, nie więcej niż 50 ml podczas lunchu lub kolacji. Smacznego!

podczas picia nie zapominaj, że nadmiar alkoholu jest szkodliwy dla organizmu! Obserwuj miarę stosowania nalewki z borówki brusznicy na bimber!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy